Iranul este pentru dezarmarea nucleară. Statele Unite nu cred până nu văd

43

La doar câteva zile de la summitul privind securitatea nucleară organizat de administraţia Obama, la Washington, a fost rândul Iranului să discute, în termeni proprii, problema armelor nucleare. Pe 17 şi 18 aprilie, Teheranul a fost gazda unei conferinţe internaţionale privind dezarmarea nucleară, care a reunit experţi în domeniul nuclear, miniştrii de externe precum şi militanţi împotriva armelor nucleare sub motto-ul „Energie nucleară pentru toţi. Arme nucleare pentru niciunul."

Potrivit televiziunii publice iraniene, mesajul conferinţei a fost unul de pace. În debutul conferinţei, președintele iranian Mahmoud Ahmadinejad a reproșat însă guvernului Statelor Unite că duce o campanie de consolidare a propriei puteri în statele deţinătoare de petrol. Ahmadinejad a acuzat, de asemenea, că există standarde duble pentru controlul armelor nucleare, aplicate discriminatoriu Iranului. Președintele a subliniat ca Iranul nu are nevoie de arme nucleare în cazul unui conflict, subliniind că este foarte încrezător în actuala dotare și disciplină a armatei iraniene. El a întărit totodată numeroasele declaraţii anterioare conform cărora scopul continuării politicii de îmbogăţire a uraniului este exclusiv unul paşnic.

Conferinţa la care au participat 60 de ţări a dezbătut punctele slabe ale Tratatului de Neproliferare Nucleară (NPT), acordul internaţional pentru limitarea răspândirii armelor nucleare. Teheran Times anunţă că amendamentele propuse NPT urmează să fie prezentate în cadrul conferinţei de revizuire a documentului, care va avea loc în mai, la sediul ONU din New York. „Trebuie să stabilim un secretariat permanent pentru dezarmare, pentru a ne asigura că măsurile ratificate în cadrul conferinţei de la Teheran vor fi realizate,” a declarat pentru Mehr News, Ramin Mehmanparast, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe iranian.

Mehmanparast a adăugat că dezarmarea este un „ideal pentru umanitate şi că stabilirea păcii mondiale depinde de anihilarea armelor de distrugere în masă.”

Statele Unite sunt sceptice, arată Reuters. „Retorica Iranului privind politica nucleară nu se suprapune întotdeauna cu realitatea a ceea ce Iranul este capabil să facă," a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Robert Gibbs. „Dacă Iranul doreşte evitarea unei confruntări pe tema ambiţiilor sale nucleare, atunci trebuie să înceapă să raporteze formal în faţa Agenţiei Internaţionale pentru Energia Atomică,” susţine P. J. Crowley, purtătorul de cuvând al Departamentului de Stat american. Crowly precizează că „aşa ceva Iranul nu a făcut niciodată."

Ahmet Davutoglu, ministrul de externe al Turciei, ţară aliată SUA, în bune relaţii și cu Teheranul, crede că este posibilă repornirea unui acord privind combustibilii nucleari. În urma acestui acord Iranul ar putea să externalizeze cea mai mare parte a uraniului cu îmbogăţire redusă (LEU), pentru a fi procesat în alte ţări.