Destinul individual e legat de cel colectiv

71

Ieri a avut loc tradiţionala întâlnire anuală de schimb de urări cu ocazia Anului Nou, dintre Papa Benedict al XVI-lea şi autorităţile oraşului Roma, ale regiunii Lazio şi ale provinciei Roma.

„Provocările cu care ne confruntăm în prezent sunt numeroase şi complexe, şi pot fi depăşite doar dacă ne întărim conştiinţa că destinul fiecăruia dintre noi este legat de cel al tuturor. De aceea acceptarea, solidaritatea şi dreptatea sunt valori fundamentale", au fost cuvintele pe care Papa le-a adresat oaspeţilor săi, în întâmpinare.

Papa Benedict al XVI-lea şi-a exprimat opinia că rădăcinile actualei crize stau în „individualismul care umbreşte dimensiunea interpersonală a omului şi îl conduce la a se închide în mica lui lume, preocupat în primul rând de nevoile sale, cu prea puţină grijă pentru ceilalţi".

Primul pas spre crearea unei societăţi mai umane este „redescoperirea relaţiilor ca fiind elementul constitutiv al vieţilor noastre", a mai spus el. Omul este chemat să trăiască în relaţie cu ceilalţi oameni şi cu Dumnezeu, iar instituţiile trebuie să stimuleze conştiinţa faptului că facem cu toţii parte din aceeaşi structură.

Surse: EWTN, News Vatican Information Service