Două treimi dintre deţinutele din Kabul, închise din motive „morale"

142

În închisoarea pentru femei din Kabul, peste două treimi dintre prizoniere au fost condamnate pentru „crime morale", precum părăsirea soţilor abuzivi, refuzarea căsătoriilor aranjate sau părăsirea căminului părintesc alături de bărbabul ales de ele, relatează Associated Press.

Căderea guvernului taliban în 2001 a creat așteptările unei noi ere în ceea ce privește drepturile femeilor, după mulţi ani de represiuni,  în care fetelor le fusese interzis să meargă la școală, iar femeile erau obligate să iasă din casă doar purtând vălul burka și fiind însoţite de o rudă de sex masculin. Cu toate că legislaţia a suferit anumite modificări pozitive, ţara rămâne în esenţă o societate la fel de conservatoare, condusă de bărbaţi care recurg deseori la obiceiuri tribale, precum oferirea de fete și femei pentru a rezolva anumite dispute sau datorii, afirmă AP.

Lipsa schimbării de mentalitate este vizibilă și prin faptul că, dintre cele 650 de femei încarcerate la nivel naţional, majoritatea dintre ele sunt închise „pentru crime morale", conform directorului general al închisorilor afgane, gen. Amer Mohammad Jamsheed. Deși părăsirea unei căsnicii abuzive nu contravine legilor de stat, tribunalele condamnă în mod curent femeile pentru acest motiv, în baza faptului că plecarea de lângă soţ „ar putea conduce la adulter sau la prostituţie și este împotriva principiilor Sharia", se menţionează într-un raport publicat de Human Rights Watch luna trecută.

În închisoarea pentru femei din Kabul, două treimi dintre cele 202 prizoniere ispășesc pedepse de până la șapte ani pentru „crime morale" precum părăsirea soţilor abuzivi, refuzarea căsătoriilor aranjate, părăsirea căminului pentru un bărbat ales de ele, conform directorului închisorii, Zaref Jan Naebi. Uneori, femeile sunt condamnate pentru „zina", adică relaţii sexuale în afara căsătoriei, după ce au fost de fapt violate sau forţate să se prostitueze. Unele femei au fost închise când erau însărcinate, în timp ce altele aveau deja copii mici. Copiii dorm în același pat cu mamele lor și se joacă împreună în singurul spaţiu deschis din închisoare.

Zubaida Akbar, fondatoarea organizaţiei Haider, care luptă pentru drepturile femeilor trimiţând avocaţi care să apere drepturile prizonierelor în faţa tribunalelor, afirmă că femeile riscă deseori să fie încarcerate ele însele atunci când caută să li se facă deptate în cazurile de violenţă domestică. „Percepţia faţă de femei a rămas neschimbată; legile tribale sunt singurele respectate […] Există reguli, documente normative și chiar legi, dar în realitate nu s-a schimbat nimic", a conchis Akbar.