Dezbaterea publică privind predarea religiei în școli, accelerată în ultimele zile de apropierea termenului până la care părinţii pot depune cererea de înscriere a elevilor la ora de religie, a scos la iveală riscuri pe care actualul sistem de învăţământ nu pare nicicum pregătit să le depășească.

Numai câteva zile ne mai despart de data de 6 martie, termenul-limită pentru solicitarea în scris de înscriere a copiilor la ora de religie. Potrivit legislaţiei în vigoare, copiii ai căror părinţi nu depun cererea până la această dată nu vor putea participa la oră în semestrul al II-lea.

Situaţia viitoare a celor 6.000 de profesori de religie, mare parte titulari, așa cum preciza ministrul educaţiei, Sorin Cîmpeanu, rămâne temporar incertă, ei riscând să rămână fără serviciu în cazul în care numărul solicitărilor de înscriere nu este suficient pentru a alcătui legal o clasă. În prezent, numărul minim de elevi pentru alcătuirea unei clase de învăţământ este 12.

Un aspect semnificativ al promovării noii legi îi vizează așadar pe dascăli, care se văd brusc în situaţia de a fi nevoiţi să își apere locurile de muncă. Profesorii nu sunt însă singuri în acest demers. Patriarhia Bisericii Ortodoxe Române a lansat o campanie media de motivare a părinţilor în vederea înscrierii copiilor lor la ora de religie.

Religia-știinţă

Duminică, Patriarhul Daniel a subliniat în cadrul liturghiei faptul că ora de religie nu poate fi înlocuită cu nimic, fiind ştiinţa cea mai profundă, a legăturii cu Dumnezeu, iar înscrierea la această disciplină este un act de mărturisire publică a credinţei.

PF Daniel a arătat că „este nevoie şi de o formare duhovnicească şi intelectuală a copiilor la şcoală, împreună cu alţi copii şi în dialog cu alte cunoştinţe, cu alte discipline pe care le studiază sau le învaţă copiii la şcoală”. La ora de religie, copiii află „că Universul, cerul şi Pământul, nu sunt produsul întâmplării, ci sunt darul înţelepciunii şi iubirii lui Dumnezeu pentru om”, „că omul nu este un simplu animal evoluat, ci este o fiinţă inteligentă, liberă şi iubitoare, creată după chipul lui Dumnezeu” şi „că orice faptă bună izvorâtă din iubire smerită şi milostivă nu piere niciodată”, ci „rămâne în memoria şi binecuvântarea lui Dumnezeu şi fiecare faptă bună săvârşită în timpul vieţii trecătoare are o valoare veşnică în Împărăţia lui Dumnezeu”.

Argumente de suflet

Opinia patriarhului este susţinută de vocile mai multor vedete autohtone, care au acceptat să participe la filmarea unei serii de videoclipuri tip testimonial, realizate de postul Trinitas TV. Ana Blandiana, Manuela Hărăbor, Sofia Vicoveanca, Liana Stanciu, dar și Dan Puric, Vlad Miriţă, Daniel Buzdugan și chiar Connect-R vorbesc în clipurile video despre beneficiile pe care copiii le pot avea participând la ora de  religie.

Clipurile au fost popularizate de Asociaţia Părinţi pentru Ora de Religie (APOR), care, în doar două luni de la înfiinţarea sa, a reușit să adune peste 17.000 de Like-uri pe Facebook.

În cadrul aceleiași liturghii oficiate duminică, patriarhul Daniel a citit din apelul pe care Consiliul Consultativ al Cultelor din România l-a lansat sâmbătă: „Educaţia religioasă contribuie la depăşirea ignoranţei religioase, care poate favoriza atitudini ideologice de intoleranţă.”

Două milioane de cereri

Consiliul Consultativ al Cultelor din România a solicitat totodată Parlamentului ca, atunci când va completa legea educaţiei naţionale, să prevadă clar ca înscrierea sau reînscrierea elevului pentru a frecventa ora de religie, dar şi retragerea acestuia să se facă prin cerere scrisă, relatează Mediafax.

Reprezentanţii consiliului au cerut însă ca elevii să facă ei înșiși cererea de înscriere, potrivit dorinţei personale și libertăţii de conștiinţă, pentru ca „părinţii să evite obstacolele birocratice şi umilitoare, precum reînscrierea anuală sau pe cicluri de învăţământ, şi în plan administrativ, şcolile nu mai trebuie să gestioneze, anual sau pe cicluri de învăţământ, aproape două milioane de cereri de înscriere”.

Nici ei nu știu ce-i de făcut

Situaţia se vede neclar indiferent din unghiul din care este privită. Părinţii și profesorii sunt obligaţi să asiste la ezitările administraţiei, care, la rândul ei, ezită pentru că s-a descoperit nepregătită pentru presiunile legale venite ca o surpriză din partea unor membri ai societăţii civile.

Agitaţia la care asistăm zilele acestea este și ea o adaptare defectuoasă la o presiune externă pusă asupra sistemului. Ministerul a trebuit să accelereze înscrierea la ora de religie (programată iniţial pentru următorul an școlar) pentru că Monitorul Oficial a publicat decizia Curţii Constituţionale privind obligativitatea cererii de înscriere și, potrivit legii, această decizie trebuie aplicată în termen de 45 de zile. În caz contrar, explica ministrul educaţiei, „este pusă sub semnul întrebării derularea în legalitate a orelor de religie”.

Este puţin probabil ca toată această presiune juridică să genereze rezultate de calitate. O șansă ar mai fi formularea prin care Parlamentul va implementa modificarea legii educaţiei.