O cunoscută militantă pentru tratamentele neconvenţionale împotriva cancerului a murit, la 30 de ani, din cauza cancerului.

Australianca Jessica Ainscough era supranumită „războinica sănătăţii” („wellness warrior”), deși ea însăși nu era sănătoasă. La doar 23 de ani, fusese diagnosticată cu sarcom epiteloid, o formă rară de cancer care afectează mai ales tinerii adulţi și se dezvoltă de obicei la mână sau la braţ. La sfârșitul lunii februarie, boala i-a încheiat zilele frumoasei tinere, acutizând controversa din jurul așa-numitelor tratamente alternative pentru cancer.

Când au diagnosticat-o iniţial, medicii curanţi i-au recomandat Jessicăi Ainscough amputarea braţului până la umăr, pentru a-i crește șansele de supravieţuire. Tânăra a ales în schimb să facă un tratament chimioterapic. După o vreme, medicii au observat că acesta nu mai este eficace și i-au recomandat din nou amputarea.

Iluzia unei șanse

Fără posibilitatea chimioterapiei și îngrozită de perspectiva amputării, Jessica a aflat de existenţa unui tratament a cărui eficienţă nu este dovedită clinic, „terapia Gerson”, și și-a pus toate speranţele în el. Terapia Gerson presupune efectuarea zilnică a unor clisme cu cafea, adoptarea unui regim consistent de suplimentare alimentară și urmarea unei diete strict organice, vegetariene. Deși scopul anunţat al acestei terapii este detoxifierea și întărirea sistemului imunitar, medicii americani au interzis metoda de tratament, avertizând că efectuarea clismelor cu cafea poate avea efecte precum constipaţie, deshidratare, hemoragii, dezechilibrarea florei intestinale, infecţii și chiar decesul.

Foto: rosaliehilleman.wordpress.com

Chiar dacă institute din întreaga lume au respins terapia Gerson ca fiind ineficientă, Ainscough a devenit o ambasadoare internaţională a acesteia. A demisionat și și-a deschis un blog prin intermediul căruia și-a documentat experienţa cu această terapie. Numeroși oameni au început să îi urmărească postările, mulţi dintre aceștia, la rândul lor, bolnavi de cancer.

Astăzi, blogul Jessicăi nu mai afișează altceva decât un mesaj in memoriam, iar clipurile în care povestea diverse etape ale tratamentului nu mai sunt vizibile pe YouTube.

Începutul sfârșitului

Mama Jessicăi (foto) a susţinut-o îndeaproape în acest demers, adoptând terapia Gerson după ce a fost și ea diagnosticată cu cancer la sân. În anul 2013, a fost însă răpusă de boală. Într-una dintre ultimele ei postări, publicate anul trecut, Jessica mărturisea că moartea mamei ei i-a provocat un dezechilibru psihic și fizic puternic. „Pentru prima dată în călătoria mea de aproape 7 ani cu cancerul, anul acesta m-am simţit cu adevărat rău”, scria Jessica. „Am trăit cu cancerul începând din anul 2008 și, cea mai mare parte a acestor ani, starea mea a fost stabilă. Când mama s-a îmbolnăvit rău, cancerul meu a început să fie agresiv din nou. După ce a murit ea, lucrurile s-au inflamat foarte tare.”

Nu cu mult timp în urmă, într-un interviu, Jessica lăsa să se înţeleagă că tratamentul ei alternativ „a dat roade”. Materialul publicat de Fairfax a stârnit însă reacţii din partea criticilor, care deplângeau absenţa publicării oricărui comentariu din partea unui medic, odată cu declaraţiile Jessicăi.

Ulterior, Fairfax a actualizat materialul incluzând și o declaraţie din partea fundaţiei guvernamentale Cancer Australia, potrivit căreia tratamentele complementare sau alternative îi ajută pe pacienţi „să dobândească sentimentul de control asupra tratării bolii lor”. Însă „cele mai multe terapii alternative nu au fost verificate în termenii eficienţei sau ai siguranţei”. Ba încă „unele care au fost studiate s-au dovedit a fi chiar dăunătoare sau ineficiente.”

Foto: cache de la jessainscough.com