Tot mai mulţi oameni din tot mai multe confesiuni nu mai participă la școala duminicală

67

Școala duminicală este o instituţie bisericească atașată puternic de istoria bisericii creștine americane. Însă studii recente arată că tot mai puţini oameni contribuie la continuarea acestei tradiţii educative.

Statisticile privind participarea la școala duminicală, un serviciu bisericesc complementar slujbei săptămânale, bazat pe clase de studiu al doctrinei, arată tot mai clar tendinţa de abandonare a acestuia.

Potrivit datelor furnizate de un studiu Barna, mii de biserici americane au renunţat la școala duminicală în perioada 1997-2004 pentru simplul motiv că oamenii nu mai participă. Între 2004 și 2010, participarea la școala duminicală a bisericilor evanghelice luterane din SUA a scăzut cu aproape 40%. În sânul bisericilor baptiste s-a înregistrat, de asemenea, o scădere, în cazul lor de 8%. Această diferenţă majoră de procente, apreciază analiști USA Today, ar putea fi un semn că problema nu ţine doar de un eventual declin al religiozităţii americanilor.

În timp ce analiștii dau vina pe programul tot mai încărcat al credincioșilor la sfârșit de săptămână și pe omniprezentele incidente de abuz sexual comis de prelaţi, statisticile continuă să scadă nestingherite și în afara Statelor Unite. Doar 5% dintre copiii englezi au participat la școala duminicală în 2010. Doar 11% dintre elevii de școală primară din Noua Zeelandă mergeau în 1985, faţă de 50% în 1950. De la 65% în 1931, participarea la școala duminicală în Canada a scăzut la 27% în 2001.

O chestiune presantă este, desigur, ce pot face bisericile pentru a recupera acest bun educaţional. Poate că o soluţie ar fi recuperarea sensului iniţial al zilei de odihnă săptămânale, lucru care nu e chiar simplu de făcut.