O fetiţă siriană se predă în faţa unui aparat foto, crezând că e o armă

9261

Cu privirea concentrată și temătoare, cu buzele strânse și mânuţele ridicate deasupra capului, o fetiţă dintr-o tabără de refugiaţi sirieni îi cerea fotografului, cum știa ea mai bine, să nu o „împuște” cu aparatul foto. Fotografia ei a fost distribuită zilele acestea de mii de ori pe internet, deși oamenii nu știau sigur dacă istoria din spatele imaginii este reală.

Internauţii au făcut propriile săpături, ajungând să găsească fotografia într-un decupaj dintr-un ziar turcesc, în care se preciza că momentul ar fi fost imortalizat „prin 2012” de fotoreporterul Osman Sağırlı, care, contactat de BBC Trends, a confirmat că povestea este adevărată și a oferit și detalii.

adi-hudea

Fetiţa se numește Hudea și avea 4 ani atunci când Osman Sağırlı a fotografiat-o într-o tabără de refugiaţi sirieni, în decembrie anul trecut. Ajunsese în tabăra situată la 10 kilometri de graniţa cu Turcia și la 150 de kilometri de casa ei din Hama, împreună cu mama ei și doi frăţiori.

Osman Sağırl (Foto: imgur.com)
Osman Sağırl (Foto: imgur.com)

„Foloseam un teleobiectiv și ea a crezut că e o armă”, a relatat fotograful. „Mi-am dat seama cât de speriată e abia după ce am văzut fotografia pe care o făcusem. Își muşca buzele și ţinuse mâinile sus. În mod normal copiii fug, își ascund feţele sau zâmbesc când văd un aparat foto”, a mai spus Sağırlı. „Se știe că există refugiaţi care locuiesc în tabere. [Însă] are mai mult sens să vedem prin ce au trecut privind nu la adulţi, ci la copii. Copiii reflectă mai bine sentimentele, în inocenţa lor”, a conchis fotoreporterul.