De ce vor vota unii creștini nigerieni pentru un președinte musulman

297

Nigeria răvășită de atacurile feroce ale teroriștilor Boko Haram este în plină campanie electorală pentru prezidenţiale. Cu doar câteva zile înainte de votul care va decide cine va conduce ţara în următorul mandat prezidenţial, creștinii își declară public sprijinul pentru un candidat musulman.

Mulţi creștini nigerieni și-au arătat simpatia electorală pentru Muhammadu Buhari, liderul musulman al partidului All Progressives, care a promis să conducă ţara departe de haosul care o ameninţă în acest moment.

Nigeria este condusă în prezent de Goodluck Jonathan, un președinte creștin, căruia nigerienii îi reproșează că a făcut prea puţine pentru combaterea terorismului Boko Haram și despre care mulţi bănuiesc că va transforma corupţia în instituţie de stat, dacă mai primește încă un mandat.

În luna februarie, Forumul Nordic al Liderilor Creștini Eagle-Eyes și-a asumat public sprijinirea lui Buhari, declarând că Nigeria are nevoie de un lider care să protejeze și creștinii, și musulmanii.

Analiștii RNS apreciază că un rol pentru această asumare publică l-ar putea juca faptul că Buhari și-a luat ca partener pentru candiatură un pastor creștin. Pe de altă parte, candidatul care a mai condus Nigeria între decembrie 1983 și august 1985 le-a oferit creștinilor asigurarea că nu are nicio agendă religioasă.

DISTRIBUIE:
Alina Kartman
Alina Kartman face parte din echipa permanentă de redactori ST. Are peste 9 ani de experiență în presa online din România și, atunci când nu scrie pentru ST, îmbină jurnalismul cu videografia și copywriting-ul la studioul KiteMedia.