Africa: Numărul avorturilor nesigure crește îngrijorător

198

În timp ce ţări precum Nairobi şi Kenya luptă pentru legalizarea avortului în Africa, numărul tinerelor care se supun unui avort în condiţii nesigure creşte.

În fiecare an se realizează 6 milioane de avorturi în condiţii nesigure în Africa, lucru care presupune moartea a 29.000 de femei, în timp ce alte 1,7 milioane de femei sunt spitalizate din cauza complicaţiilor care apar după avort, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Guvernele au încercat să rezolve această problemă distribuind anticoncepţionale, însă Biserica Catolică, câteva grupuri musulmane şi altele care sunt împotriva avortului, sunt împotriva acestei măsuri, notează religionnews.com.

Avortul este limitat în majoritatea ţărilor africane, strict interzisă în 14 ţări şi permisă în Africa de Sud, Capul Verde, Tunisia şi Zambia. Numărul avorturilor a crescut în urma creşterii numărului de femei la vârsta reproductivă, iar numai 3% dintre acestea se realizează în condiţii optime, potrivit Guttmacher Institute. Avorturile nesigure se produc din cauza faptului că majoritatea femeilor nu au altă soluţie. Acestea merg la vraci, folosesc tot felul de metode nesigure, încearcă să-şi provoace singure avortul sau cumpără medicamente pentru acest lucru.

Potrivit unui raport al African Population şi Health Research Center, numărul avorturilor în Kenia a fost de peste 460.000 în anul 2012. 64% dintre femeile căsătorite din Kenia au avut cel puţin un avort în viaţă. Mai bine de 70% dintre acestea au spus că nu au folosit metode contraceptive. Bisericile şi alte grupuri care sunt împotriva avortului au declarat că aceste informaţii sunt exagerate şi sunt menite să sperie poporul pentru a-l face să accepte legalizarea avortului. Avortul este ilegal în Kenia, cu excepţia cazurilor în care viaţa mamei se află în pericol.

Akech Aimba, o femeie keniană de 33 de ani care a trecut prin experienţa a două avorturi, conduce în prezent organizaţia anti-avort Pearls and Treasures Trust. Ea susţine că un avort nu omoară doar fătul, ci distruge persoana în cauză din punct de vedere psihic şi emoţional.