Avortarea unui bebeluş cu dizabilităţi „reprezintă o discriminare"

98

Un nou raport al unui grup parlamentar solicită o reformă urgentă în ceea ce priveşte avortul în cazul copiilor cu dizabilităţi, nenăscuţi încă, deoarece acesta reprezintă un gest de discriminare faţă de ei.

Un grup parlamentar britanic solicită reformarea urgentă a legislaţiei privind avortul, care permite întreruperea sarcinii în cazul detectării unei malformaţii a fătului, care ar putea rezulta în nașterea unui copil cu dizabilităţi, motivând că avortul ar fi, în acest caz, un gest de discriminare faţă de copil.

Raportul consemnează necesitatea de a revizui aspectul moral, etic, legal şi practic în care se încadrează legea avortului şi cum se aplică aceasta fătului. De asemenea, documentul a recomandat Parlamentului britanic să reducă termenul limită pentru avorturile pe motive de dizabilităţi, pentru ca să fie egal cu cel de 24 de săptămâni pentru bebeluşii fără dizabilităţi. În prezent, legea permite întreruperea sarcinii până în momentul naşterii, dacă bebeluşul care urmează să se nască are dizabilităţi grave, notează christiantoday.com.

În anul 2012 s-au realizat 2.692 de avorturi din cauza dizabilităţilor viitorului bebeluş, cu 17% mai mult decât în 2011, potrivit Departamentului britanic de Sănătate. 160 dintre acestea au avut loc după săptămâna 24. 512 dintre avorturi s-au realizat din cauza sindromului Down, ceea ce înseamnă că 90% dintre bebeluşii diagnosticaţi cu acest sindrom au fost avortaţi.

Părerile referitoare la această temă sensibilă sunt împărţite, însă comisia care a întocmit acest raport susţine că, în timp ce este de acord cu avortul din motive personale, nu este de acord cu avortarea unui bebeluş cu dizabilităţi, pentru că aceasta reprezintă o formă de discriminare. Comisia susţine că şi viaţa celor cu dizabilităţi are valoare, iar datorită progreselor în medicină, acestea pot fi mai uşor de suportat. De asemenea, comisia declară că a spune unei familii că bebeluşul pe care îl aşteaptă suferă dizabilităţi, informaţie urmată de recomandarea de a avorta, este ceva de neacceptat într-o societate civilizată.