Exemplul părinţilor influenţează obiceiul copiilor de a privi la TV

213

Un factor important care influenţează timpul petrecut de copii în faţa televizorului este exemplul pe care îl dau părinţii acestora, arată un studiu american apărut în publicaţia Pediatrics.

Oamenii de ştiinţă de la Centrul de Politici Publice Annenberg din cadrul Universităţii Pennsylvania au intervievat peste 1.500 de părinţi care aveau copii de până la 17 ani, în legătură cu obiceiurile de vizionare a programelor TV proprii şi ale copiilor. În anumite cazuri, şi tinerii au fost chestionaţi cu privire la timpul petrecut în faţa televizorului. Rezultatele au arătat că obiceiurile de vizionare a programelor TV ale părinţilor au avut cea mai mare influenţă asupra aceluiaşi obicei în cazul copiilor. Mai mult, acesta a fost un factor cu impact mai puternic decât restricţiile legate de televizor impuse de părinţi.

Pentru fiecare oră petrecută de părinţi în faţa televizorului, copiii urmăreau programele TV cu circa o jumătate de oră mai mult (au existat şi diferenţe, în funcţie de vârstă). În medie, mama şi tatăl au petrecut zilnic aproximativ patru ore în faţa micului ecran. Cu cât alocau un timp mai mare programelor TV, cu atât copiii lor aveau tendinţa de a face la fel.

Petrecerea unui timp exagerat în faţa televizorului poate conduce la obezitate, sedentarism, probleme de somn şi chiar probleme de învăţare, lucru care produce foarte multe îngrijorări pentru părinţi, subliniază autoarea studiului, Amy Bleakley. Studiul de faţă arată cum influenţează propriile lor obiceiuri comportamentele copiilor, adaugă cercetătoarea.

Experţii în probleme parentale sunt de părere că nu numai timpul petrecut în faţa televizorului poate avea un impact asupra obiceiurilor copiilor, ci şi tipul şi calitatea emisiunii.

Vicky Panaccione, psiholog pentru copii şi fondatorul Institutului pentru Părinţi mai Buni din Melbourne, este de părere că părinţii îi pot învăţa pe copii cum să îşi ocupe timpul liber chiar prin activităţile pe care le întreprind ei înşişi, în loc să se uite la televizor. Un copil care îşi vede părinţii citind, va fi înclinat să citească şi el, la fel cum un copil care îşi vede părinţii lenevind le va urma exemplul.