Avortul ar putea fi posibil în România doar cu aviz de la psiholog

95

Un nou de act normativ, care vizează modificarea legii avortului, ar putea rezolva criza demografică a României. Cel puţin aşa cred iniţiatorii proiectului de lege, deputaţii PDL Sulfina Barbu şi Marius Dugulescu.

Un nou act normativ, care vizează modificarea legii avortului, ar putea rezolva criza demografică a României. Cel puţin aşa cred iniţiatorii proiectului de lege, deputaţii PDL Sulfina Barbu şi Marius Dugulescu, conform Mediafax.

În România, întreruperile de sarcină se fac la cerere, dar dacă acest proiect va fi votat, femeile vor fi obligate să apeleze şi la serviciile unui psiholog înainte de a face o întrerupere de sarcină. Astfel, româncele vor trebui să obţină un certificat de la un psiholog, după ce au făcut cel puţin o şedinţă de consiliere. În cadrul acestei şedinţe, femeii i se vor prezenta şi fotografii sau filme despre ceea ce presupune întreruperea de sarcină şi se va vizualiza ecografia embrionului pe care îl poartă în pântece.

În cazul în care legea va fi adoptată, medicii care vor accepta să facă un avort fără ca pacienta să aibă certificatul ar putea risca diminuarea salariului, mustrare disciplinară sau chiar interzicerea dreptului de a mai profesa.

Nu toată lumea a primit cu interes proiectul de lege. Peste 20 de organizaţii non-guvernamentale au solicitat Executivului să respingă propunerea legislativă privind înfiinţarea cabinetelor de consiliere, care, în opinia reprezentanţilor societăţii civile, îşi propune „manipularea deciziilor personale ale pacientelor”.

Parlamentarii au motivat propunerea unei astfel de legi din cauza numărului mare de avorturi înregistrate la noi în ţară, în special în rândul femeilor tinere şi care se află la prima sarcină. Datele statistice arată că pe teritoriul României, în perioada 1958 – 2008 s-au înregistrat 22.178.906 de întreruperi de sarcină, potrivit datelor furnizate de Asociaţia ProVita, care citează Centrul de Calcul, Statistică Sanitară şi Documentare din cadrul Ministerului Sănătăţii.