Studiu: tot mai multe fraude în studiile știinţifice

15

Deși este un fenomen încă rar, rata fraudării cercetărilor știinţifice crește într-un ritm îngrijorător, punctează AP într-un material care susţine că numărul studiilor retrase în urma suspiciunilor de înșelăciune a crescut substanţial din 1970 până azi.

O revizuire a retractărilor din jurnalele de specialitate din din domeniul biologiei și al medicinei a relevat că numărul studiilor retrase în urma fraudelor sau suspiciunilor de fraudă a crescut de la 10 la milion (1976), la 96 la milion (2007).

Autorii studiului de revizuire nu au putut indica o cauză precisă a acestui fenomen însă atât ei, cât și alţi experţi neimplicaţi în studiu, dau vina pe presiunea uriașă de a face descoperiri, căreia i sunt supuși cercetătorii. Aceasta deoarece, atât finanţarea cât și atenţia pe care o primesc cercetătorii depinde de rezultatele muncii lor. Totodată, spun observatorii fenomenului, tendinţa de creștere a apelului la fraudă pare să oglindească o creștere a fenomenului înșelăciunii în societate.

Deși comparat cu volumul studiilor, în ansamblu, numărul studiilor false este totuși redus, impactul lor este unul major, susţine Arturo Casadevall, profesor de microbiologie la Albert Einstein College of Medicine din New York și autor al studiului care a revizuit motivele retractării a circa 2.047 de cercetări.

Casadevall exemplifică făcând referire la un studiu britanic devenit notoriu după ce a susţinut existenţa unei legături între aplicarea unui vaccin la copii și dezvoltarea autismului. El menţionează și alte 9 studii separate vizând un tratament pentru cancer, precum și cazul unui expert în clonare, de origine sud-coreană, care a fost acuzat de ilegalităţi financiare.