El Salvador: O tânără, victimă a unui viol, achitată de acuzaţia că și-ar fi ucis bebelușul

322

O tânără de 21 de ani din El Salvador, victimă a unui viol, a fost achitată la rejudecarea procesului în care era acuzată de crimă după ce bebelușul ei a fost găsit mort în toaleta unde a născut.

Tânăra Evelyn Beatriz Hernandez a ispășit deja 2 ani și nouă luni din cei 30 de ani de închisoare pe care i-a primit la prima sentinţă. Procurorii ceruseră o sentinţă de 40 de ani.

În anul 2016, Hernandez era în a opta lună de sarcină când a început să simtă dureri abdominale puternice. A intrat într-o toaletă publică și acolo a născut un copil, care a fost ulterior găsit fără viaţă, în vasul toaletei.

În cadrul procesului, mama tinerei a spus că a găsit-o leșinată lângă toaletă, iar tânăra a declarat că nu știa că este însărcinată. Potrivit depoziţiei lor, citate de The Guardian, niciuna dintre femei nu și-a dat seama că în toaletă ar fi un copil. Anchetatorii nu au putut stabili dacă decesul bebelușului a survenit în uter sau în vasul de toaletă, însă, la rejudecarea procesului, procurorii au acuzat-o pe Hernandez că nu și-a protejat copilul.

Cel de-al doilea proces și rezultatul său, achitarea femeii din lipsă de probe, sunt o premieră pentru El Salvador și au atras atenţia comunităţii internaţionale cu privire la legislaţia ţării central-americane referitoare la avort.

Avortul este interzis în orice circumstanţă în El Salvador, nici măcar pentru a salva viaţa mamei, iar femeile care recurg la avort sunt pasibile de pedeapsa cu închisoarea de la doi la opt ani. Uneori însă, femeile care apelează la serviciile medicale ale spitalelor după pierderea unei sarcini sunt acuzate că și-au ucis bebelușii și sunt acuzate de omor deosebit de grav, acuzaţie în urma căreia pot avea de ispășit sentinţe chiar și de 30-40 de ani.

Zeci de femei sunt în această situaţie, relata New York Times, citând activiști care spuneau că cel puţin 25 de femei ar fi fost condamnate după ce au suferit urgenţe obstetrice. Alte 24 au fost acuzate și puse sub arest înainte ca judecătorii să analizeze probele și să decidă achitarea.

Activiștii pentru drepturile omului spun că acest tip de pedeapsă ajunge să fie imputat mai ales femeilor tinere și sărace care au fost victima unui viol. De aceea, Erika Guevara-Rosas, director Amnesty International din regiunea Americilor, aprecia că achitarea lui Hernandez este „o victorie răsunătoare pentru drepturile femeii în El Salvador.

Paula Avila Guillén, avocat și director de iniţiative latino-americane în cadrul organizaţiei Women’s Equality Center, din New York, spunea că, „odată ce se aduce în discuţie cuvântul «avort», întregul proces este stigmatizat. Nu există nicio prezumţie de nevinovăţie a femeii, odată ce a fost aruncat cuvântul «avort».”

Anul trecut, o iniţiativă legislativă de dezincriminare a avortului în caz de viol a fost respinsă de congresul statului El Salvador. În luna martie, Curtea Supremă a comutat sentinţele a trei femei care petrecuseră aproape 10 ani în închisoare pentru omor deosebit de grav, judecătorii hotărând că procurorii au violat drepturile femeilor neluând în calcul barierele sociale și de gen. Cazul Imedei Cortez este ilustrativ. Judecătorii au achitat-o în decembrie anul trecut pe tânăra care fusese abuzată sexual ani de zile de tatăl ei vitreg. Ca și Hernandez, și Cortez a declarat că nu știa că e însărcinată, iar în momentul nașterii și-a pierdut cunoștinţa. Paula Avila Guillén spunea că verdictul de achitare în cazul lui Cortez este „prima ocazie în care un judecător recunoaște că a da naștere singură, după ce ai fost violată timp de șase ani, este o experienţă traumatică.”