În lumea catolică, legalizarea avorturilor câştigă teren

34

În America Latină, din ce în ce mai multe ţări predominant catolice au început să legalizeze avortul. Acesta este cazul ţărilor Uruguay şi Argentina, în care un singur vot a făcut diferenţa pentru ca un proiect de lege - care legalizează avorturile - să nu intre în vigoare.

În Buenos Aires (Argentina), legiuitorii aproape că au aprobat o lege (cu 30 de voturi împotrivă şi 29 pentru) care permite avortul în cazul violurilor sau în cazurile în care viaţa mamei este pusă în pericol. Argentina şi Columbia au legi asemănătoare în această privinţă, dar această lege ar fi relaxat reglementările şi ar fi făcut avortul mai uşor de efectuat.

În Uruguay, Camera Deputaţilor a fost în aceeaşi situaţie. Un singur vot a făcut diferenţa (50 de voturi împotrivă şi 49 pentru) în cazul unui proiect de lege care să legalizeze avorturile efectuate în primele 12 săptămâni de sarcină. Se pare însă că Senatul a aprobat deja o versiune mai liberală a proiectului.

Uruguay şi Argentina, asemenea altor ţări din America de Sud, sunt ţări predominant catolice. Totuşi, un sondaj de opinie citat de agenţia Associated Press arată că majoritatea uruguayenilor sunt în favoarea avortului şi destul de puţini se opun.