Israelul dă undă verde avorturilor gratuite

176

O comisie din cadrul Ministerului Sănătăţii din Israel a recomandat ca statul să suplimenteze fondul naţional pentru avorturi, pentru ca femeile cu vârste între 20 şi 33 de ani să beneficieze de avorturi gratuite.

Este foarte posibil ca recomandările, sub forma unui proiect de lege, să fie votate şi să devină lege în 2014. Această măsură ar asigura avorturi în limita a 6.300 pe an, ceea ce i-ar obliga pe israelieni să scoată din buzunar 4,5 milioane de dolari. Costul pentru avort şi îngrijirile aferente este de aproximativ 714 dolari de persoană.

În prezent, Israelul permite avorturi şi asigură gratuit avortul numai în cazul femeilor sub 18 ani şi pentru cazurile medicale în care avortul este singura opţiune pentru salvarea vieţii mamei. În plus, în circumstanţe speciale (viol, incest, situaţii de viaţă şi de moarte, relaţii extramaritale, un defect genetic al fătului), femeile cu vârste sub 20 de ani sau peste 40 de ani pot beneficia de avorturi gratuite. Femeile şi fetele care solicită un avort nu au nevoie de acordul tatălui biologic sau al părinţilor (în cazul minorelor).

Din perspectivă medicală şi morală, criticii deciziei declară că măsura riscă să încurajeze femeile să facă avort. În afară de cazurile excepţionale, avortul este considerat infracţiune şi este pedepsit de codul penal cu închisoare de până la cinci ani. Din păcate însă, legea conţine şi numeroase excepţii, sub care avortul este mai degrabă protejat decât incriminat, arată Times of Israel.