Medic obligat la pensie alimentară, după un avort ratat

2266

Un medic spaniol a fost obligat de o curte judecătorească la plata unei pensii alimentare lunare pentru creșterea unui copil, după ce operaţia prin care acest copil ar fi urmat să fie avortat a eșuat, iar mama a fost nevoită să ducă sarcina la capăt.

Curtea judecătorească din Palma de Mallorca a decis ca medicul să plătească mamei aproape 1.000 de euro pe lună, pentru a crește copilul până la vârsta de 25 de ani. „Nu a mai existat un astfel de caz în Spania”, a declarat Eva Munar, avocatul mamei de 24 de ani, pentru The Guardian. De fapt, „nu știm dacă s-a mai întâmplat vreodată așa ceva altundeva prin lume”, a mai spus avocatul.

Tânăra de 24 de ani a rămas însărcinată neintenţionat și dorea să ascundă acest lucru de părinţii ei. S-a dus la clinica Emece pentru a face un avort și, după o procedură de aspiraţie și o ecografie scurtă, a primit asigurarea medicilor că totul este în regulă. După alte trei luni, tânăra a revenit la cabinet, convinsă că este însărcinată din nou. A fost șocată să afle că sarcina din pântecele ei era tot prima și că acum nu mai putea face avort, fiindcă depășise limita legală a acestuia. Copilul s-a născut la termen, sănătos.

Femeia i-a dat în judecată pe medici, iar Curtea i-a dat câștig de cauză, obligându-i să plătească mai întâi despăgubiri de peste 250.000 de euro, apoi o pensie alimentară de creștere a copilului până ce acesta va împlini 25 de ani. Medicii au anunţat că vor contesta decizia instanţei.