Medicii nu au voie să fie proviaţă

104

Doctorii și asistentele din Marea Britanie care se opun administrării contraceptivelor de urgenţă (pilula de a doua zi) din motive religioase sau de morală nu vor mai putea primi niciun fel de calificare profesională de specialitate.

Unii medici creștini, în special cei catolici, se opun oricărei forme de contracepţie, însă sunt mulţi alţii care nu au nicio obiecţie morală împotriva metodelor contraceptive tradiţionale, dar care se opun administrării pilulei de a doua zi. Noile generaţii de pilule contraceptive de urgenţă se pot administra și la 5 zile după actul sexual, adică după ce fertilizarea a avut deja loc. Din punctul de vedere al acestor medici, acest lucru este echivalentul unui avort, iar aici ei trag linie.

Prin urmare, toţi medicii motivaţi de o viziune proviaţă au primit interdicţia de a urma specializări în obstretică-ginecologie de la RCOG (Royal College of Obstetricians and Gynaecologists).

Ce presupune asta

Interdicţia, confirmată oficial prin publicarea unei ediţii revizuite a liniilor directoare a RCOG, se aplică diplomelor de specialitate în sănătatea sexuală și reproductivă, dar și posibilităţii de a deveni membri ai colegiului. Diplomele sunt calificări importante pentru medicii generaliști și asistentele care tratează infecţii transmise sexual, iar calitatea de membru este esenţială pentru cei care se specializează în domeniu.

RCOG spune că și cei cu obiecţii morale sunt bine-veniţi să studieze, dar că „parcurgerea programei presupune dispoziţia de a prescrie în timpul practicii toate formele de contraceptive hormonale, inclusiv cele de urgenţă”. După care adaugă că „doctorii care au rezerve din punct de vedere moral sau religios în ce privește oricare dintre metodele contraceptive nu vor putea să completeze programa pentru a deveni membri… sau pentru specializare. Vor deveni ineligibili pentru a primi certificate de completare a cursurilor”, citează The Telegraph.

În mod ironic, doctorii care refuză să ajute pacienţii care vin pentru a cere un avort pot să o facă din motive de conștiinţă, sub protecţia legii.

Marea Britanie, ţară creștină

Premierul britanic, David Cameron, declara cu ocazia Paștelui că este mândru să fie creștin, că este mândru că face parte dintr-o ţară creștină și că niciun britanic nu ar trebui să se rușineze să spună asta. Cu toate astea, sub conducerea guvernului său au avut loc cele mai surprinzătoare atacuri la libertatea religioasă și de exprimare.

Este acest guvern, condus de Partidul Conservator a lui David Cameron, care a argumentat în faţa Curţii Europene pentru Drepturile Omului că două femei au fost pe drept date afară de la locul de muncă din cauză că au refuzat să își dea jos cruciuliţele de la gât. Și este același guvern care susţine un climat de teamă care combate libertatea de expresie a persoanelor religioase și interzice manifestarea credinţei personale în public.

În cazul de faţă, cei vizaţi sunt în primul rând medicii catolici conservatori, care se trezesc în imposibilitatea de a-și mai îndeplini funcţia. Însă vor fi afectaţi și medici creștini de alte credinţe, care consideră administrarea contraceptivelor drept comportament responsabil, atâta timp cât nu include și un posibil avort.

Însă, mai mult decât atât, interdicţia este și „o formă de discriminare a pacienţilor care împărtășesc aceleași convingeri și vor să fie trataţi de medici care le înţeleg poziţia”, a declarat David Jones, director al Centrului de Bioetică Anscombe, din Oxford.

Noile reguli impuse de RCOG nu fac decât să ducă un pas mai departe discriminarea la locul de muncă pe bază credinţelor personale și să testeze limitele societăţii în privinţa acceptării unor asemenea practici, ce par să fie deja o caracteristică a actualităţii.