Mii de spanioli protestează împotriva legii avortului

55

Sâmbătă, 1 februarie, mii de spanioli au ieşit pe străzile Madridului pentru a protesta împotriva legii avortului şi pentru a cere demisia ministrului de Justiţie.

Sute de mii de persoane, numeroase organizaţii care susţin drepturile femeilor, diferite sindicate şi partide de opoziţie din toată Spania au luat parte la manifestaţiile care au avut loc pe străzile capitalei împotriva legii avortului. Femei de toate vârstele, susţinute chiar şi de către bărbaţi, au cerut dreptul de a putea avorta în mod liber, sigur şi gratuit. De asemenea, au cerut demisia ministrului de Justiţie, Alberto Ruiz-Gallardón, cel care susţine acest proiect de lege, notează rt.com.

Proiectul de lege prevede ca avortul să fie permis doar în cazurile în care sarcina este consecinţa unui viol sau în care aceasta presupune riscuri pentru sănătatea fizică sau mintală a femeii. În ciuda protestelor, ministrul Ruiz-Gallardón a declarat că nici protestele, nici ţipetele şi nici jignirile la adresa lui nu vor reuşi să-l facă să renunţe la această lege care, din punctul său de vedere, apără drepturile fundamentale.

Ultima lege în această privinţă, aprobată în anul 2009 de către socialişti, prevedea mai multă libertate pentru femeile care doreau să avorteze, cum ar fi posibilitatea de a întrerupe sarcina până în săptămâna 14 sau până la săptămâna 22, în cazul în care copilul avea malformaţii. Proiectul de faţă, promovat de către populari, este mai restrictiv, iar unul dintre motivele invocate este faptul că acesta ar avea drept consecinţă o creştere a ratei natalităţii.

Protestatarii au purtat pancarte cu mesaje precum „Eu dau naştere copilului, eu hotărăsc", „Nu vrem să ne întoarcem la franchism", „Eu hotărăsc!". Printre aceştia se aflau şi actori cunoscuţi, oameni politici, scriitori şi cântăreţi, care au criticat acest proiect de lege, ca fiind un atac împotriva democraţiei. Reprezentantele asociaţiilor feministe au declarat că această lege presupune un pas înapoi în ceea ce priveşte drepturile câştigate de femei, iar singurul lucru pe care îl cer este acela de a li se acorda libertatea de a hotărî singure dacă vor sau nu să fie mame şi în ce moment.

Proiectul de lege va trebui să treacă de parlament pentru a deveni lege, dar până atunci manifestanţii speră ca susţinătorii acestuia să renunţe la el. Protestele din Madrid au primit sprijin şi din afara Spaniei şi se pare că asociaţiile feministe vor organiza manifestaţii şi în Paris, Londra, Roma şi Bruxelles.

                                                                                                         Sursa foto: gaelx (Flikr