Dilemele unei execuţii petrecute cu 4 minute înaintea verdictului

188

Un deţinut a fost executat de autorităţile din statul american Missouri cu patru minute înainte ca judecătorii din Washington, care îi analizau cazul, să respingă ultimul apel la suspendarea sentinţei cu moartea.

Herbert Smulls a murit miercurea trecută într-o operaţiune pe care jurnaliștii The Atlantic au comparat-o cu intervenţiile rasiste din anii 1960. Bărbatul de culoare, care fusese judecat de un juriu format, în întregime, din albi, ar fi murit la câteva momente după ce a fost ridicat de poliţiști, în timpul unei convorbiri telefonice cu avocaţii lui, cu care discuta despre apelul lui în justiţie. Potrivit The Atlantic, Smulls „a fost executat deși oficialii de stat știau că judecătorii Curţii Supreme a Statelor Unite încă mai luau în calcul cererea lui de exonerare."

Avocaţii au trimis, în repetate rânduri, e-mailuri către autorităţi, cerându-le să nu treacă la execuţie în timp ce apelurile deţinutului erau încă în curtea de judecată. Cu toate acestea, miercuri, Smulls a fost executat înainte ca judecătorii să dea verdictul.

Precedentul de luna trecută

Și nu este prima dată când se întâmplă așa. Luna trecută, oficiali din Missouri au executat încă un alt bărbat, pe Allen Nicklasson, înainte ca apelurile lui în instanţă să primească un veridct. „În cei aproape 14 ani de când sunt judecător, aceasta este prima dată când îmi amintesc să se fi întâmplat așa ceva", a declarat atunci Kermit Bye, judecător în cadrul Curţii Federale de Apel a Celui de-al Optulea Circuit.

Contactată de jurnaliști, Procuratura americană a răspuns, prin purtătorul de cuvânt, că legea este limpede în cazul lui Smulls. „Amânarea procesului nu este suficientă pentru a opri procesul de executare", a spus purtătorul de cuvânt, citând un precedent din anii '80 și subliniind că doar un ordin judecătoresc poate suspenda aplicarea pedepsei capitalei. „Nicio suspendare nu era în vigoare la momentul executării" lui Smulls, a mai precizat Procuratura.

Din punct de vedere legal, procedurile nu pot fi puse sub semnul întrebării, au spus experţi în drept american, consultaţi de Atlantic. Cu toate acestea, execuţia de miercuri nu poate fi exonerată de întrebări de natură etică. Dacă judecătorii ar fi aprobat cererea de suspendare, Smulls ar fi fost ucis cu 4 minute înainte să primească o nouă șansă la viaţă. Chiar și în această eventualitate, procurorii nu ar fi fost vinovaţi, pentru că ar fi acţionat după litera legii. Cum rămâne însă cu spiritul legii, care se presupune că există pentru a proteja societatea, individ cu individ?

Dreptatea unui sistem legislativ imperfect

Faptul că anumite breșe în sistemul legislativ facilitează aplicarea nedreaptă a unei sentinţe este numai unul dintre motivele pentru care unii resping pedeapsa capitală. Însă există și alte dileme care arată cât de complex și complicat este procesul proziţionării în problema executării infractorilor.

Unii spun că societatea nu ar trebui să fie obligată să întreţină financiar și logistic viaţa unui deţinut care se află în închisoare pe viaţă pentru că este o ameninţare pentru mediul în care trăiește. În practică însă, s-a dovedit că uneori o execuţie poate fi mai scumpă decât întreţinerea pe viaţă. E cazul lui Timothy McVeigh, implicat în atacurile cu bombă din Oklahoma City, din timpul mandatului lui George W. Bush. Execuţia lui a costat statul american nu mai puţin de 13 milioane de dolari. În statele New York și New Jersey, costurile ridicate implicate de pedeapsa capitală (incluzând aici și cheltuielile implicate de procedurile de apel) au fost cele care au condus autorităţile să renunţe la acest tip de sancţiune. Înainte de această decizie, New Yorkul cheltuise 170 de milioane de dolari, timp de 9 ani, fără să finalizeze vreo execuţie. New Jersey cheltuise 253 de milioane de dolari în 25 de ani, tot fără nicio execuţie.

Sursa foto: Reuters

Alina Kartman
Cu peste 10 ani de experiență în presa online din România, Alina Kartman face parte din echipa permanentă de redactori ST.