Președintele chinez: Nu forţăm femeile să avorteze!

110

Președintele chinez a dezminţit informaţia potrivit căreia autorităţile chineze forţează femeile să avorteze.

Poziţia președintelui a fost dată publicităţii de Ileana Ros-Lehtinen, noua șefă a comisiei de externe a Camerei Reprezentanţilor din congresul american, în urma discuţiilor despre drepturile omului cu președintele chinez. Dintre toate problemele pe care le-am abordat, singura la care domnul Hu a răspuns este cea privind practica chineză de avorturi forţate", a răspuns Ros-Lehtinen. „Am fost surprinsă că el afirmă că o asemenea practică nu există", a adăugat ea.

Pe fondul politicii copilului unic din China, apărătorii drepturilor omului susţin că acolo au loc foarte multe avorturi, în special dacă copiii sunt fete. „Peste 35.000 de avorturi forţate sunt operate zilnic în China", a spus Chai Ling, fostă protestatară din piaţa Tienanmen, în cadrul unui speech susţinut ieri în faţa protestatarilor adunaţi în faţa Casei Albe. Convertită la creștinism anul trecut, Chai este acum o militantă a drepturilor omului și din perspectiva creștină. „La fiecare 2.5 secunde se ia viaţa unui copul; și zilnic 500 de femei se sinucid, 3000 de fete sunt abandonate pe străzi și peste 200 de femei sau copii sunt vânduţi în reţelele de trafic de persoane." În 2006 protestatarul Chen Guangcheng a fost arestat de autorităţi în urma acuzaţiilor că guvernul chinez a sterilizat sau forţat la avort 7000 de femei într-o singură regiune.

Statul chinez nu e un „actor responsabil”, a susţinut Ros-Lehtinen, care a cerut o politică mai robustă a Americii faţă de gigantul asiatic. „SUA și China nu împărtășesc aceleași valori și principii, cum au pretins unii zilele acestea”, a concluzionat Ros-Lehtinen.