Deşertul nord african ar putea fi inundat

38

Mai mulţi geologi prevăd că o proporţie semnificativă de deşert din nordul Africii va fi acoperit brusc de apă, ca urmare a unei recente accelerări a activităţii seismice în regiune.

Fisurile seismice apărute recent în nordul Africii şi intensificarea activităţii vulcanice i-au făcut pe mulţi geologi să afirme despre continentul african că se fracturează şi că se desparte într-un ritm rar întâlnit în geologie.

Mai mult, potrivit studiilor întreprinse de geologi asupra structurii chimice a magmei, aceasta are caracteristicile tipice magmei întâlnite pe fundul mărilor, un indicator al posibilităţii ca apa de sub deşert să iasă la suprafaţă, acoperind regiunea Danakil, spune pentru Der Spiegel, Cyntia Ebinger, geolog la Universitatea Rochester din New York.

Pentru moment, oamenii de ştiinţă nu pot estima clar momentul când acest fenomen ar putea avea loc. Specialişti precum Tim Wright, de la Universitatea Leeds' School of Earth and Environment, spun că dealurile din regiune, care împiedică marea să ajungă la suprafaţă, s-ar putea scufunda rapid. "E o chestiune de zile," a declarat Wright, în condiţiile în care aceste dealuri au în jur de doar 25m înălţime.