Rusia pregătește prima lege antiavort după comunism

39

Președintele Dmitri Medvedev a semnat o lege care ar putea deveni prima lege antiavort din Rusia de după căderea comunismului.

Legea îi obligă pe cei ce oferă servicii de chiuretaj să aloce 10% din sumele pentru publicitate informării potenţialelor cliente cu privire la riscurile avortului asupra sănătăţii. În același timp este ilegală descrierea conform căreia avortul este „o procedură medicală sigură”. Conform postării pe site-ul Kremlinului, noua lege „este direcţionată cu spre protecţia sănătăţii femeilor și obligă pe cei ce fac publicitiate serviciilor medicale pentru încetarea artificială a sarcinii să inlcudă avertismente cu privire la pericolul acestei proceduri asupra sănătăţii femeii și a posibilelor consecinţe negative, inclusiv infertilitatea." Legea votată la finalul săptămânii trecute va intra în vigoare în 30 de zile. În toamnă parlamentul va discuta o lege a sănătăţii care ar putea aduce noi restricţii asupra clinicilor vizate de această lege.

În perioada sovietică avorturile au fost nerestricţionate după a doua perioadă a anilor '60. În 2009 Rusia a avut oficial 1,3 milioane de avorturi. În ultima decadă Rusia a cunoscut o scădere alarmantă a natalităţii, populaţia ţării fiind acum la sub 143 de milioane. Președintele Medvedev a făcut o prioritate a mandatului său din protecţia vieţii. Între stimulentele oferite femeilor pentru a renunţa la avort au fost o indemnizaţie pentru cel de-al treilea copil și oferirea unui lot de pământ. Din zona civilă și soţia președintelui (vezi foto) este implicată într-o campanie naţională „Daţi-mi viaţa!" prin Fundaţia pentru Iniţiative Sociale și Culturale, alături de Biserica Ortodoxă Rusă.