Italia a aprobat bugetul de austeritate

23

Italia a trecut vineri bugetul de austeritate prin parlament. Măsura era crucială pentru a preveni cea de-a treia economie ca mărime a Europei să urmeze pe calea celorlalte ţări care se luptă cu criza datoriilor.

Votul a fost obţinut în senat joi, iar camera inferioară a trecut pachetul de măsuri vineri cu un vot de 314-280. Cabinetul Berlusconi a obţinut un vot de încredere în ciuda cererii opoziţiei de a demisiona. Existau temeri europene că duritatea pachetului de măsuri va fi atenuată în parlament. Berlusconi anunţase că se vor face schimbări în parlament, pentru că politica se reduce la voturi, în timp ce ministrul finanţelor Tremonti avertizase că alternativa ar fi o „catastrofă".

Datoria Italiei este una dintre cele mai mari din zona euro, la 120% din PIB. Măsurile de austeritate vor echilibra bugetul până în 2014. Între ele se numără: creșterea contribuţiilor la sistemul de sănătate, reducerea unor scutiri de taxe și reducerea pensiilor mari, creșterea vârstei de pensionare și îngheţarea salariilor bugetare. Guvernul ia în calcul și privatizarea unor companii de stat, precum transportul feroviar sau serviciile poștale.