Tabăra republicană: sarcina în urma unui viol este „voia lui Dumnezeu”

111

Richard Mourdock, candidat din partea Partidului Republican pentru postul de senator de Indiana, a afirmat că sarcina apărută în urma unui viol reprezintă „voinţa lui Dumnezeu". Afirmaţia nu doar că a oferit prilejul lui Barack Obama să-l atace pe Mitt Romney (tot republican), dar i-a atras lui Mourdock o serie de critici din partea propriilor colegi de partid.

În cadrul campaniei electorale, Richard Mourdock a afirmat că viaţa apare imediat în urma concepţiei şi orice recurs la avort, cu excepţia cazului în care viaţa mamei este pusă în pericol, ar trebui interzis. „Mi-am pus această întrebare mult timp, dar am realizat că viata este o ofrandă a lui Dumnezeu şi cred, chiar daca viaţa începe în această oribilă situaţie care este violul, este ceva care rezultă din voinţa lui Dumnezeu", a declarat candidatul republican în discursul său.

Declaraţia candidatului din Indiana i-a oferit preşedintelui democrat Barack Obama oportunitatea să îl atace din nou pe rivalul său cu privire la viziunea asupra drepturilor femeilor, cu scopul de a încerca să le atragă voturile în cadrul scrutinului de la 6 noiembrie.

Mitt Romney a fost nevoit, la rândul lui, să se delimiteze de afirmaţiile colegului său de partid, scrie AFP.

Mourdock nu este primul republican care creează o controversă cu privire la acest subiect. În luna august, Todd Akin a declanşat o discuţie de amploare, după ce a declarat că organismul unei femei este capabil să respingă o sarcină care ar rezulta dintr-un „viol cu forţa". În opinia lui, există și viol consimţit.

După numeroase critici, Mourdock şi-a cerut scuze pentru exprimare, deşi a subliniat că îşi păstrează opinia că fiecare sarcină este un dar de la Dumnezeu.