Fenomen meteo rar, explicat: ploaia „de sânge”

659

Australienii s-au speriat în septembrie 2009, când Sidney a fost bătută de o ploaie roșie „ca sângele". Fenomenul este destul de rar, dar s-a mai repetat în ultimii ani, de fiecare dată incitând imaginaţia, dar și fricile umane cu privire la „furia lui Dumnezeu" sau sfârșitul lumii.

Jenny Harrison, meteorolog la CNN explică exact ce este acest fenomen și când apare. Ploaia „de sânge” este ploaie încărcată cu nisip din deșerturi. Rafale de vânt dinspre sud mătură Sahara și iau nisipul înspre zonele spre care se îndreaptă. Atunci când vântul trece prin zone unde norii sunt încărcaţi de apă, are loc o ploaie de culoare galbenă sau maro, dar câteodată pare a fi de-a dreptul roșie. După ce se oprește, se pot observa urme de nisip roșiatic pe mașini.

De-a lungul timpului, au existat nenumărate relatări încărcate cu mult dramatism, ale unor astfel de „ploi de sânge”. Povestirile care datează încă din anii 1800 conţin relatări despre „fulgi de carne”, picături de ploaie cu particule de mușchi și grăsime etc. Multe dintre ele s-au dovedit a fi inventate, iar oamenii de știinţă su o părere comună conform căreia calorantul ploilor „de sânge” se dovedește întotdeauna a f praf roșu și materie organică.

Eliza Vlădescu
După absolvirea Facultății de Comunicare și PR din cadrul SNSPA, Eliza Vlădescu a dat televiziunea pentru presa scrisă și de mai bine de 8 ani nu s-a uitat înapoi. Eliza face parte din echipa permanentă de redactori a revistei Semnele timpului.