Bebelușii de șase luni pot distinge binele de rău

96

    Încă de la 6 luni, bebelușii pot face diferenţa între bine și rău, arată un studiu citat de The Telegraph. Cercetătorii de la Centrul pentru Cogniţia Copilului, al Universităţii Yale (SUA), au ajuns la această concluzie în urma unor experimente care au arătat că cei mici sunt capabili să aleagă între personajele bune și cele rele, și chiar le preferă pe primele.

    Unul dintre experimente a presupus expunerea copiilor, cu vârste curpinse între 6 luni și un an, la imagini în care o minge roșie încerca să urce un deal, iar un pătrat galben o ajuta, în timp ce un triunghi verde încerca sa o împiedice. La sfârșit, oamenii de știinţă au observat personajul pe care copiii l-au favorizat, în funcţie de timpul pe are îl petreceau uitându-se la fiecare formă. În 80% din cazuri, copiii au ales personajul pozitiv în locul celui negativ.

    Cercetătorii au contrazis astfel teoria lui Sigmund Freud conform căreia copiii se nasc ca „animale amorale” și dobândesc simţul binelui și răului prin condiţionarea educaţiei.

    „Tot mai multe dovezi sugerează că oamenii au o formă rudimentară de moralitate, încă de la începutul vieţii,” a declarat Paul Bloom, coordonatorul studiului. „Știm acum că, în primele șase luni de viaţă, bebelușii învaţă mult mai repede decât credeam că este posibil,” a adăugat profesorul de psihologie. El a menţionat totuși că „este dificil să separăm ceea ce este înnăscut, de ceea ce este învăţat.” (Sursa: The Telegraph)