Simbolul dezbaterii privind eutanasia în India s-a stins după 42 de ani de viaţă în stare vegetativă

245

Chiar dacă cea care îl purta s-a stins din viaţă, numele Aruna Shanbaug va rămâne în istoria Indiei ca o piatră de hotar în dezbaterea privind legalizarea eutanasiei.

Povestea Arunei Shanbaug este puţin spus tulburătoare. La doar 25 de ani, a fost sodomizată de un intendent al spitalului în care lucra ca asistentă. După ce a violat-o, bărbatul a strangulat-o cu un lanţ metalic și a lăsat-o să moară. A supravieţuit, însă, din cauza asfixiei, creierul ei a suferit numeroase leziuni grave, iar tânăra a rămas în stare vegetativă. Nu mai puţin de 42 de ani de viaţă petrecuţi în spital, hrănită forţat de două ori pe zi.

Atacatorul ei a fost prins, dar fiindcă India nu avea pe atunci o lege împotriva sodomizării, bărbatul a fost condamnat doar pentru jaf și tentativă de crimă. Alte surse au spus că medicii ar fi ascuns violul, temându-se că, atunci când își va reveni, Aruna va fi respinsă social și nu se va mai putea mărita. Violatorul a ispășit 7 ani de închisoare, iar în prezent i s-a pierdut urma.

Jurnalista Pinki Virani, care a scris cartea Povestea Arunei pentru a relata suferinţa teribilă prin care trecea femeia, a declarat pentru BBC că „pasărea ei mică și frântă a zburat. Și a oferit Indiei o lege a eutanasiei pasive, înainte de a-și lua zborul.”

În 2011, Virani a depus o cerere în instanţă, ajungând până la Curtea Supremă a Indiei, prin care cerea eutanasierea Arunei. Argumentul său principal era că Aruna este „practic o persoană decedată”. Părinţii Arunei, spunea Virani, au murit de mult, iar rudele care sunt în viaţă nu o mai vizitează. Jurnalista insista atunci că nu dorește să promoveze o lege a eutanasiei, ci că este doar interesată de eliberarea Arunei din suferinţă.

Medicii de la spitalul unde era tratată Aruna au spus însă curţii că Aruna Shanbaug „acceptă mâncare și răspunde prin expresii faciale”. De asemenea, femeia ar fi răspuns la „comenzi făcând intermitent diferite sunete”. În consecinţă, judecătorii au respins cererea punctuală de eutanasiere, însă au legalizat, ca urmare a dezbaterii respective, eutanasia pasivă.

Aruna Shanbaug a murit pe 18 mai din cauza unei pneumonii contractate cu 6 zile mai devreme. Femeia trăise în stare vegetativă 42 de ani din cei 67 pe care îi avea.