Noua Zeelandă a votat legalizarea eutanasiei. Urmează un referendum

Parlamentul din Noua Zeelandă a votat în favoarea legalizării eutanasiei, deschizând calea pentru un referendum naţional pe această temă, anul viitor.

Chipul mai puţin evident al ecumenismului

Lideri ai celor trei religii avraamice – mozaism, creștinism, islamism – s-au reunit la sfârșitul lunii octombrie la Vatican pentru a semna o declaraţie comună împotriva suicidului asistat și a eutanasiei.

Nicio altă dimineaţă. Consecinţele tulburătoare ale unei legi imature

În faţa camerei de luat vederi, femeia zâmbește discret. Dar obrazul ei drept cuibărește o gropiţă printre riduri, semn că, în cei 81 de ani ai săi, Annie repetase de multe ori acest zâmbet. Astăzi însă, ochii ei nu zâmbesc la unison cu buzele. O încordare străină de senin transpare sub sprâncenele ascuţite. Astăzi este...

Canada dezbate legea privind eutanasia după moartea prematură a unei femei

Audrey Parker avea 57 de ani și un cancer la sân în fază terminală. Știa că nu va mai scăpa de boală, așa că depusese o cerere pentru ca, potrivit legii canadiene, să poată fi eutanasiată. Ceea ce legea a catalogat drept o moarte corectă legal a stârnit însă o controversă internaţională care a reluat...

Studiu: Practici altădată imorale devin morale pentru tot mai mulţi americani

Săptămâna aceasta, centrul de cercetare Gallup a publicat concluziile analizei sale anuale despre valorile și credinţele americanilor de rând, unul dintre cele mai importate barometre pentru starea morală a Americii, una dintre ultimele ţări dezvoltate care încă a rămas profund creștină.

Eutanasia, permisă ca ultimă dorinţă pentru un cuplu în vârstă

Un nou caz „inedit” de eutanasie vine din Olanda, unde doi soţi au primit permisiunea să își pună capăt zilelor pentru că nu voiau să trăiască unul fără celălalt și nici să părăsească această lume singuri. Niciunul dintre ei nu era pe moarte și nici nu suferea de vreo durere „cronică și insuportabilă”, așa cum se...

O viaţă lungă și calitativă. O moarte scurtă și calitativă

Astăzi, trăim cea mai bună viaţă din istoria recentă. Sau, cel puţin, cea mai lungă. Inevitabil, valoarea pe care o acordăm vieţii, și respetiv morţii, s-a schimbat și ea. În urma acestei schimbări, s-au născut politici publice care ridică probleme de etică și morală pe măsura gândirii noastre postmoderniste și relativiste.

O lume fără „indezirabili”?

Pe actriţa Sally Philips s-ar putea să o știţi din comediile „Bridget Jones”. S-ar putea să nu știţi însă că are un copil cu sindrom Down și nici că acesta este „pe cale de dispariţie”.

În Belgia a avut loc prima eutanasiere legală a unui minor

Sâmbăta trecută, un cotidian local belgian anunţa că recent a avut loc prima eutanasiere a unui minor de după modificarea legii privind eutanasia în februarie 2014.

Decizie istorică : California legalizează eutanasia

Suicidul asistat a fost legalizat în California, statul american cu cea mai numeroasă populaţie. Militanţii pentru „dreptul la moarte” sărbătoresc această victorie ca pe o încununare a eforturilor de lobby ale mișcării pro-eutanasie, intensificate mai ales după prezentarea cazului californienei Brittany Maynard, cu un an în urmă.

Eutanasia, opţiunea unei foste asistente în faţa fricii de bătrâneţe

Încă de când a început să ia formă valul legalizării eutanasiei în Europa, au existat voci experte care au avertizat că se va ajunge la un moment în care viaţa unei persoane în vârstă nu va mai avea valoare. Cazul lui Gill Pharoah, o femeie de 75 de ani, perfect sănătoasă, care a ajuns să...

O tânără fizic sănătoasă de 24 de ani va fi eutanasiată în Belgia

Laura este o tânără de 24 de ani care suferă de depresie, fiind încercată de gânduri sinucigașe. Deși nu are niciun alt fel de probleme de sănătate, autorităţile belgiene i-au acceptat cererea de eutanasie, după ce aceasta a declarat că „Viaţa nu este pentru mine”.

Simbolul dezbaterii privind eutanasia în India s-a stins după 42 de ani de viaţă în stare vegetativă

Chiar dacă cea care îl purta s-a stins din viaţă, numele Aruna Shanbaug va rămâne în istoria Indiei ca o piatră de hotar în dezbaterea privind legalizarea eutanasiei.

Atunci când fericirea nu înseamnă un sfârșit vesel, ci o călătorie frumoasă

Aproape involuntar, ideea de „a muri cu demnitate” se asociază cu eutanasia, semn că programele care promovează moartea asistată și-au făcut bine treaba, asumând această expresie ca pe un fel de marcă înregistrată. Asta a lăsat într-un con de umbră demnitatea morţii acelor oameni care aleg să trăiască în ciuda suferinţei crunte.

Frank Van Den Bleek: „Sunt un pericol pentru societate. Eutanasiaţi-mă!”

În urmă cu trei ani, Frank Van Den Bleeken le-a cerut autorităţilor belgiene să-i acorde dreptul de a fi eutanasiat. Bărbatul, condamnat dintr-o închisoare din Belgia pentru viol în serie și crimă, făcuse această solicitare după ce s-a declarat un pericol irecuperabil pentru societate. În luna septembrie 2014, moartea lui a fost programată pe 11...

Decizia finală. Brittany Maynard a murit

„Nu mi se pare că acum este cel mai potrivit moment”, spunea Brittany Maynard joi, referindu-se la gestul fatal pe care anunţase că îl va face pe 1 noiembrie. Sâmbătă însă, tânăra diagnosticată cu cancer cerebral terminal și-a dus eutanasia la capăt, la data planificată iniţial, a informat organizaţia care a ajutat-o în demers.

Alegerea lui Brittany: și-a amânat finalul, de dragul familiei

Iubirea pentru viaţă a învins în povestea lui Brittany Maynard, cel puţin deocamdată. Miile de oameni din întreaga lume care s-au rugat ca ea să se răzgândească și să nu își ia viaţa pe 1 noiembrie se pot bucura. Ruga lor se va împlini.

Premieră juridică: Mamă primește dreptul de a-și eutanasia fiica

O curte de justiţie din Marea Britanie a luat o decizie fără precedent, și anume de a susţine dorinţa unui cuplu care le-a cerut cadrelor medicale de la Great Ormond Street Hospital, din Londra, să le lase fetiţa să moară.

„Brittany, nu lua pastila!”

Pe 1 noiembrie, Brittany Maynard va muri. Tânăra bolnavă de cancer cerebral în fază terminală va lua pastilele letale pe care medicul i le-a prescris ca să o ajute să aibă ceea ce ea numește „o moarte demnă”. Cu mai puţin de două săptămâni înainte de ziua fatidică, mai mulţi creștini cu dizabilităţi grave sau...

Ben Carson argumentează în favoarea eutanasiei pasive

„Demnitatea la momentul morţii este ceva ce ar trebui să ne preocupe pe toţi” – a afirmat recent dr. Ben Carson. Totuși, de ce descrierea pe care o oferă neurochirurgul acestei demnităţi seamănă atât de mult cu eutanasia, pe care, altfel, o condamnă?

Legea morţii asistate răscolește Marea Britanie

În Marea Britanie, discuţia cu privire la proiectul de lege care ar legaliza moartea asistată a luat proporţii. Proiectul de lege fost dezbătut vineri în Camera Lorzilor, timp de 10 ore. Liderii religioși nu au stat departe de dezbatere. Surprinzător, nu toţi au fost de aceeași parte a baricadei.