CEDO a condamnat Italia pentru interzicerea analizelor pe embrioni

28

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a condamnat marţi Italia pentru interdicţia aplicată asupra testării embrionilor privind defectele genetice, declarând că legile nu lasă prea mult loc de întors cuplurilor care vor să evite transmiterea unor boli către copiii lor.

Condamnarea din partea CEDO a venit în cazul unui cuplu italian, ambii purtători de fibroză chistică, cărora le-a fost interzis să folosească fertilizarea in vitro (FIV) pentru a selecta embrionii care nu ar fi fost afectaţi de boală, relatează AFP.

Potrivit curţii de la Strasbourg, cazul a evidenţiat „incoerenţa sistemului legislativ italian care interzice implantarea în exclusivitate a embrionilor sănătoși, în timp ce permite avortul în cazul fetușilor depistaţi cu boli genetice."

Cuplul a ales să avorteze al doilea lor copil, în 2010, după ce au aflat că fetusul prezenta boala de care suferă ambii părinţi. Ulterior au cerut să facă un tratament FIV pentru a verifica semnele de fibroză chistică îniante de a merge mai departe cu o nouă sarcină, un proces numit diagnosticare pre-implantare, considerat ilegal în Italia.

Autorităţile italiene motivează interdicţia prin dorinţa de a descuraja alterările genetice intenţionale despre care criticii diagnosticării pre-implantare spun că ar conduce la o industrie a „designului de copii".

CEDO a hotărât acordarea unei despăgubiri de 15.000 de euro cuplului, însă a respins acuzaţiile de discriminare emise de acesta.