Franţa: primul copil conceput prin FIV pentru celule stem

151

Tratamentul cu celule stem a stârnit din nou dezbaterile asupra biotehnologiei. De data aceasta frontul bătăliei este în Franţa unde a fost adus pe lume primul „bebe salvator". Conceput prin FIV, lui i s-au recoltat celule stem în vederea vindecării unei boli genetice de care suferă ceilalţi doi fraţi ai săi.

Primul „bebe salvator” al Franţei s-a născut la sfârșitul lunii ianuarie, în spitalul Antoine Beclere, din suburbia pariziană Clamart. Familia este de origine turcă iar numele copilului este Umut Talha, în traducere „speranţa noastră". Cei doi fraţi ai lui Umut Talha au moștenit Beta thalassemia, o disfuncţie sangvină care cere lunar transfuzii de sânge. Soluţia familiei a fost conceperea unui al treilea copil prin fertilizare in vitro. Lui urmau să îi fie recoltate celulele stem necesare vindecării fraţilor săi.

Embrionul a fost selectat dintr-un grup original de 12 embrioni, după toate verificările necesare pentru asigurarea condiţiilor ideale, în principal compatiblitatea imunologică cu fraţii bolnavi dar și certitudinea că nou-născutul nu va moșteni din start aceeași boală. Pe 26 ianuarie copilul s-a născut perfect sănătos, compatibil atât cu fratele de 4 ani cât și cu sora sa de 2 ani. Deja a început tratamentul pentru fetiţă, urmând ca familia să se reîntoarcă la spital după o perioadă și pentru tratarea băiatului mai mare.

Ziarele franceze au scris săptămâna aceasta despre „bebe medicament” sau „bebe tratament”. Totuși, la o conferinţă de presă René Frydman, un pionier al fertilizării in vitro și supervizor al cazului Umut Talha, a preferat să folosească termenul „bebelușul dublei speranţe". „Bebe tratament este un termen inventat de oamenii care se opun acestei proceduri", a explicat Frydman, părintele FIV în Franţa. „În ţările vorbitoare de limbă engleză se folosesc expresiile „donor baby" (bebe donator) sau „saviour sibling" (rudă salvatoare).” Pentru Frydman cazul Umut Talha este o dublă speranţă: speranţa părinţilor că noul născut nu va avea aceeași afecţiune ca ceilalţi doi fraţi ai săi și că acesta va fi mijlocul salvator al fraţilor săi.

Oameni de știinţă, grupuri religioase, politicieni sau părinţi au însă și alte opinii. S-a reaprins astfel dezbaterea cu privire la „designul de copii" în care sănătatea, sexul, inteligenţa, culoarea ochilor, înălţimea sau culoarea pielii pot fi predeterminate prin proceduri FIV. Andre Vingt-Trois, arhiepiscopul Parisului și-a exprimat îngrijorarea cu privire la „folosirea unei persoane exclusiv în serviciul alteia", criticând faptul că bebelușul este „un instrument în încercarea de a vindeca un alt copil." Christine Boutin, președintele Partidului Creștin Democrat a văzut în procedură un semnal de alarmă. „Bebelușul creat de un designer se va întreba întotdeauna dacă el a fost adus pe lume pentru sine însuși sau pentru alţii. Societatea noastră trebuie să aleagă între a fi protectoare a demnităţii umane, în tradiţia umanistă a Franţei, și a fi activistă a eugeniei în care trupul și persoana umană devin instrumente."

În timp ce Umut Talha este primul caz din Franţa, în SUA, primul caz a fost Adam Nash în anul 2000.