Și-a ruinat sănătatea donând ovule pentru fertilizarea in vitro

456

Spania a devenit în ultimii ani o destinaţie de top pentru fertilizarea in vitro. Constrânsă de situaţia financiară precară, o femeie din Spania și-a ruinat sănătatea donând în exces ovule pentru fertilizarea in vitro, în schimbul unor sume modeste de bani.

Mónica Campos (foto sus) a început să-și folosească trupul pentru a face bani, în urmă cu cinci ani, scrie Der Spiegel. Industria construcţiilor era în cădere, așa că soţul ei, Eduardo, rămăsese fără serviciu. Curând, cuplul nu și-a mai putut permite să plătească rata lunară la casă, primind chiar înștiinţare de evacuare forţată din partea băncii.

„Aveam o nevoie disperată de bani", afirmă Campos, care mărturisește că a îngrozit-o gândul că ar putea rămâne pe străzi împreună cu o fetiţă de patru ani și un bebeluș.

Campos a apelat la o clinică pentru medicină reproductivă din apropierea Barcelonei și a fost în scurt timp acceptată ca donatoare de ovule. Pentru fiecare ciclu de donare, Campos a primit puţin sub 1.000 €, drept compensaţie atât pentru timpul ei, cât și pentru neplăcerile inerente unei asemenea proceduri.

În ciuda limitei legale de doar șase donări, Campos s-a oferit pentru recoltarea ovulelor de 14 ori în mai puţin de doi ani, apelând la clinici diferite. A câștigat în jur de 10.000 €, exploatându-și trupul pentru a-și feri familia de sărăcie.

La fiecare recoltare, Campos trebuia să-și administreze zilnic, pentru două săptămâni, o injecţie cu hormoni care să-i stimuleze ovarele să producă mai multe ovule. Doar apoi era anesteziată și îi erau recoltate șase ovule mature o dată. Imediat după ce își revenea, Campos mergea la altă clinică din Barcelona, gata să doneze din nou pentru a-și menţine sursa de venit. Nu le menţiona medicilor despre donaţiile anterioare. „Îi minţeam", mărturisește Campos, justificându-și fapta prin situaţia financiară disperată.

Donările în exces i-au distrus sănătateaDupă cei doi ani, ovarele ei nu au mai putut produce niciun ovul. Și-a injectat cea mai mare doză de hormoni admisă, dar „a avut același efect ca apa". Abdomenul i s-a umflat, dar corpul ei n-a mai produs niciun ovul. Clinica i-a înmânat imediat 300 €. După ce i-a făcut o ecografie, i-a spus că totul va fi bine și că o vor suna. N-au mai sunat-o niciodată.

Acesta a fost sfârșitul donărilor ei – și, de asemenea, al sănătăţii ei. A fost diagnosticată cu ovare nefiresc de mărite. Are dureri foarte mari, nu doar în abdomen, iar în 2010 a fost diagnosticată și cu fibromialgie, o afecţiune care transformă fiecare mișcare într-o agonie. A fost certificată cu dizabilitate de 51%, însă doar persoanele cu dizabilitate de peste 64% se pot califica pentru primirea unui ajutor din partea statului.

Abia mai mănâncă, încercând să dea jos kilogramele dobândite în ultimii ani. Boala o face iritabilă, iar căsnicia ei abia se mai ţine. Soţul ei e tot șomer. Singurul licăr de speranţă pe care ei îl văd e că au obţinut o amânare de plată a datoriilor către bancă de doi ani, așa că vor mai putea locui în casa în care stau în prezent cel puţin pentru această perioadă.

Cazuri precum cel al lui Campos sunt posibile, deoarece în Spania nu există un registru naţional al donatoarelor de ovule. Biologul Elisabeth Clua admite că e posibil ca unele femei să doneze prea des. Din motive de confidenţialitate, o clinică poate obţine informaţii despre istoricul de donări al unei paciente doar cu aprobarea acesteia din urmă. Cu toate acestea, starea prezentă este întreţinută într-o bună măsură de setea de profit a clinicilor în cauză, mai ales într-o perioadă de criză precum aceasta, concluzionează The Spiegel.