Secretul jucătorilor de baseball: o super-capacitate a creierului

104

Un jucător de baseball este capabil să nimerească, folosind bâta, o minge care se deplasează cu o viteză atât de mare, încât abia mai poate fi observată. Oamenii de ştiinţă americani au reuşit să afle care este explicaţia din spatele acestui fenomen, relatează NBC News.

Cercetătorii de la Universitatea din California Berkley au analizat modul în care creierul uman procesează informaţia vizuală, calculând locul unde va ateriza un obiect aflat în mişcare la o viteză foarte mare.

În cadrul testelor, echipa de cercetători a scanat creierele a şase voluntari, în timp ce aceştia au fost expuşi unor iluzii care foloseau efectul acţionării unui fascicul de lumină puternic (flash-drag effect). Experimentul a folosit atât raze luminoase transmise peste un fundal aflat în mişcare, cât şi pe un fundal static. În ambele cazuri au putut fi observate activităţi în zona V5, situată în mijlocul regiunii temporale a cortexului vizual.

De aici a rezultat faptul că această zonă este implicată în procesul de urmărire a obiectelor aflate în mişcare, pe care le împinge de-a lungul traiectoriilor lor, astfel încât creierul să nu prelucreze în mod constant informaţii perimate.

Creierul percepe informaţia transmisă prin văz în aproximativ o zecime de secundă de la momentul la care a fost reperată de ochiul uman, explică autorul studiului, Gerrit Maus, student postdoctoral în psihologie. Acest lucru înseamnă că în momentul în care datele captate de ochi ajung la creier, acestea deja şi-au pierdut valoarea de actualitate. În cazul obiectelor aflate în mişcare, acestea nu sunt proiectate acolo unde ochii le plasează. În schimb, creierul transferă obiectul înainte, pe direcţia pe care se mişcă. Astfel, de fapt, putem prezice unde va ateriza respectivul obiect în final.