Spaniolii se revoltă împotriva înăspririi legilor anti-avort

125

Sute de spanioli au manifestat duminică pe străzile capitalei Madrid, împotriva propunerii partidului conservator spaniol de a înăspri condiţiile în care o femeie poate avorta.

Printre protestatari s-au aflat şi femei care şi-a scris pe abdomen: „Judecători şi preoţi, nu vă apropiaţi de trupul meu".

Ministrul de justiţie Alberto Ruiz, aparţinând partidului conservator, a solicitat parlamentului modificarea legii care stabileşte condiţiile în care o femeie poate avorta. Printre propunerile controversate sunt necesitatea acordului parental în cazul avorturilor făcute de fete cu vârsta sub 17 ani şi interzicerea avortului în cazul în care fătul este diform. Dacă legea va intra în vigoare, diformitatea fătului nu va mai putea fi o justificare validă în solicitarea avortului.

Un sondaj de opinie realizat pentru cotidianul El Pais de agenţia Metroscopia a relevat că măsura este foarte nepopulară. Peste 64% dintre romano-catolici nu sunt de acord cu interzicerea avortului în cazul fătului cu malformaţii şi 81% nu sunt de acord cu niciun amendament adus actualei legislaţii.