Un şoarece orb a fost vindecat prin injecţii

15

Un tratament pentru retinita pigmentară sau degenerarea maculară, afecţiuni care provoacă pierderea vederii, ar putea fi testat pe oameni, după ce un şoarece orb a fost vindecat printr-o serie de infecţii.

În studiul de laborator, un grup de şoareci care suferea de acest tip de afecţiune au primit un tratament injectabil cu o substanţă numită AAQ. Până acum se ştia despre substanţă că fucţionează pe celulele nervoase, dar injectată direct în globul ocular al şoarecilor, le-a redat vederea. Deşi este dificil pentru cercetători să măsoare exact în ce măsură a fost restabilită funcţia, testele au arătat că şoarecii văd aproape în parametri normali.

Până acum, substanţa a fost testată doar pe şoareci de laborator. Testele pe primate le vor spune oamenilor de ştiinţă dacă medicamentul este o soluţie viabilă pentru tratarea retinitei pigmentare şi a degenerării maculare la oameni. Dacă testele demonstrează eficacitatea substanţei AAQ, trebuie să se găsească o altă soluţie de administrare, deoarece injecţiile nu au avut efect decât pe o perioadă de 24 de oră, după care trebuiau repetate, relatează Tecca.