Studiu: Oamenii sunt mai morali cu ochii închiși

179

Oamenii sunt mai morali cu ochii închiși. Nu, nu este sarcasm, este concluzia la care au ajuns psihologii Eugene Caruso și Francesca Gino, după un experiment care ar putea să pună într-o lumină nouă motivul pentru care oamenii se roagă cu ochii închiși.

Experimentul condus de cei doi psihologi a implicat participanţi care credeau că ajută la evaluarea sunetului unor înregistrări, care prezentau scenarii fictive cu substrat etic. La finalul testelor, participanţii erau întrebaţi cu privire la conţinutul înregistrărilor. Cei care au fost rugaţi să asculte cu ochii închiși au fost cei care au evaluat cel mai cinstit aspectele etice.

Simplul act de a-i închide ochii are un efect semnificativ asupra judecăţii morale și asupra comportamentului susţin cei doi psihologi citaţi de scientia.ro.

Atunci când închid ochii, oamenii sunt mai predispuși să proceseze mai profund deciziile și să experimenteze componentele emoţionale mai intens. Așa explică cercetătorii de ce oamenii pot fi mai sensibili la natura etică a deciziilor și sunt capabili să se comporte mai onest.