Gafă de proporţii în Australia, referitoare la „ţara Islam”

303

Poate că dezbaterile dintre candidaţii la postul de prim ministru din Australia nu ar fi suscitat un interes atât de aprins în întreaga lume dacă unul dintre candidaţi nu ar fi comis o gafă de proporţii, afirmând că Islamul este o ţară şi susţinând că evreii se închină lui Iisus Christos.

Mai degrabă de plâns decât de râs, confuzia evidentă a unui politician tânăr şi neexperimentat – Stephanie Banister – reflectă în fapt o tendinţă tot mai pregnantă în Occident, unde politicienii ignoră ceea ce se întâmplă în afara ariei lor de interes sau dincolo de graniţele naţionale.

În interviul pentru Channel 7, care a devenit viral sâmbătă, Banister afirmă că „Nu are nimic împotriva ţării islam, dar nu consideră potrivit ca legile lor să fie aplicate în Australia". Ulterior, tânără a confundat termenul islamic „haram" (care înseamnă ceva interzis în islam) cu denumirea Coran (cartea sfântă a musulmanilor). În cursul aceleeaşi zile, Banister şi-a anunţat retragerea din cursa electorală, după o campanie de doar 48 de ore.

Aceste gafe se alătură unora venite de la personalităţi politice mult mai celebre. De neuitat sunt confuzia făcută de fostul preşedinte american George W. Bush dintre Slovacia şi Slovenia (ambele aliate NATO) sau cea făcută de candidatul la funcţia prezidenţială Mitt Romney, care a confundat cuvântul sikh (religie monoteistă originară din pakistan, având aproximativ 20 de milioane de adepţi în toată lumea) cu şeic (un rang tradiţional în spaţiul cultural arab, având sensul de „veteran, bătrân, înţelept").