Hagia Sofia pe cale să redevină moschee

49

Autorităţile turce iau din nou în discuţie transformarea Catedralei "Sfânta Sofia" din Istanbul în moschee, informează Le Nouvel Observateur, citat de Mediafax.

Vicepremierul turc, Bülent Arinç, a declarat, în urmă cu două săptămâni, că dorește ca fosta biserică ortodoxă, actualmente muzeu, să redevină moschee.

„Acum, vedem o Sfânta Sofia tristă. Sper că o vom vedea zâmbind din nou, în curând", a adăugat politicianul. Propunerea guvernului a fost primită cu mult entuziasm de tinerii militanţi ai Partidului Marii Uniuni (BBP), islamist și naţionalist.

Pe de cealaltă parte, Patriarhul Ecumenic al Constantinopolului, Bartolomeu I, a declarat că se opune cu toată puterea proiectului de transformare a bisericii, declarând că întreaga comunitate ortodoxă dorește „ca «Sfânta Sofia» să rămână muzeu. Ea a fost biserică creștină mai mult de 1000 de ani ", conform cotidianului Millyet. Un alt argument al opoziţiei este că acest monument arhitectural nu a fost construit pentru a fi moschee.

Biserica a fost construită în secolul al VI-lea și a fost pentru prima dată transformată în moschee în secolul al XV-lea, după cucerirea Constantinopolului de către otomani. A devenit apoi muzeu, în 1934, fiind de atunci un obiectiv turistic foarte popular.