În premieră: preoţii au sindicat, a hotărât CEDO

21

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a hotărât că România a încălcat dreptul la libera asociere a clerului din Biserica Ortodoxă Română, care a dorit sa înfiinţeze un sindicat. Astfel preoţii din Mitropolia Olteniei au primit dreptul să fie reprezentanţi într-un sindicat.

Patriarhia Română a aflat cu „uimire" de această decizie şi speră că statul roman va contesta cu fermitate decizia CEDO, care nu este definitivă.

„Hotărârea CEDO reţine total eronat că statutul aşa-numitului sindicat nu ar contraveni prin nimic statutului BOR, Legii cultelor şi canoanelor, însă, în realitate, sindicatul are obiective total incompatibile cu slujirea sacramentală şi pastorală a preoţilor", se arată într-un comunicat de presă al Patriarhiei Române transmis miercuri.

„O eventuală adoptare finală a acestei hotărâri de către CEDO ar constitui un atac direct la organizarea constituţională şi legală a cultelor din România şi din statele membre ale Consiliului Europei, asimilând vocaţia sacerdotală misionară cu acţiunea sindicală protestatară", mai se precizează în comunicat.

Surse: Agerpres, Hotnews