Mărturia bărbatului acoperit de tumori despre îmbrăţișarea papei: „Am simţit numai iubire”

176

Imaginile surprinse în timp ce Papa Francisc îl îmbrăţișa pe Vinicio Riva, un bărbat desfigurat de o mulţime de tumori care îi acopereau chipul și trupul, au emoţionat o lume întreagă. Gestul Suveranului Pontif l-a lăsat pe Riva fără cuvinte, provocându-i trăiri interioare intense, a declarat acesta într-un interviu pentru revista italiană Panorama.

„Mai întâi i-am sărutat mâna, în timp ce el, cu mâna cealaltă, mi-a mângâiat capul și rănile. Apoi m-a tras spre el într-o îmbrăţișare puternică, sărutându-mi faţa", povestește Riva. Emoţiile trăite de acesta au fost atât de puternice, încât l-au lăsat fără grai: „Am încercat să îi spun ceva, dar nu am putut, emoţiile au fost prea puternice." Chiar dacă întregul episod a durat în jur de un minut, el a simţit că îmbrăţișarea a durat „o eternitate".

Riva a fost diagnosticat cu neurofibromatoză, o afecţiune care i-a acoperit întregul corp cu tumori. Primele simptome ale bolii au început să apară când avea doar 15 ani, povestește el. Medicii nu i-au dat șanse mari de supravieţuire, spunându-i că va apuca să mai trăiască până la aproximativ 30 de ani. Riva a depășit însă așteptările doctorilor; el are astăzi 53 de ani.

Cu toate acestea, boala l-a făcut de multe ori să se simtă persecutat sau exclus. El își aduce aminte un episod din copilărie când a mers la spital, iar unul dintre cei care se aflau în sala de așteptare, înspăimântat de aspectul său fizic a părăsit încăperea.

Însă boala care l-a desfigurat pe Riva nu l-a descurajat pe Papa Francisc să îi ofere alinare: „Lucrul care m-a mirat cel mai mult a fost că nu a stat să se gândească dacă să mă îmbrăţișeze sau nu. Boala mea nu este contagioasă, dar el nu știa asta. A făcut-o pur și simplu: mi-a mângâiat întreaga faţă, iar în acest timp am simţit numai iubire", mărturisește bărbatul, citat de Daily Mail. „Aici îmi las durerea", i-a spus el apoi mătușii sale, care l-a însoţit la întrunirea în cadrul căreia a fost îmbrăţișat de papă, organizată în Piaţa Sfântul Petru din Vatican. Sora mai mică a lui Riva, Morena, care a participat și ea la audienţa generală, suferă, de asemenea, de această cruntă afecţiune, însă într-o formă mai puţin severă decât fratele ei. Mama celor doi a dezvoltat și ea neurofibromatoză, care i-a fost fatală.