Iranul atacă BBC pentru un film despre Mahomed

118

Ministerul Culturii și Îndrumării Islamice din Iran a atacat dur intenţia BBC2 de a difuza un documentar despre profetul Mahomed, spunând că „dușmanul" încearcă să „distrugă sanctitatea musulmanilor", scrie The Guardian.

Serialul „Viaţa lui Mahomed" are trei părţi și este prezentat de Rageh Omaar, un englez de origine somaleză, corespondent pentru Al Jazeera în engleză. Documentarul urmărește biografia profetului de la nașterea lui în Mecca, la frământările privind rolul lui profetic și revelaţiile divine, migrarea în Medina și stabilirea primei constituţii islamice înainte de întoarcerea la Mecca.

Ministrul iranian al culturii, Mohammad Hosseini nu a urmărit programul, însă a declarat într-un interviu pentru agenţia Fars că „decizia BBC de a face un documentar despre viaţa lui Mahomed pare dubioasă și, dacă suspiciunile noastre se confirmă, vom lua cu siguranţă măsuri."

Suspiciunile la care a făcut referire ministrul ar putea viza promovarea unei perspective sunite asupra vieţii lui Mahomed, în contextul în care majoritatea iranienilor sunt șiiţi. Însă editorul BBC pe probleme de religie a declarat pentru The Guardian că realizatorii programului au consultat și un teolog șiit.