Banda desenată, un instrument contestat în lupta contra islamofobiei

11

DC Comic, gigantul producător de bezi desenate din Statele Unite, a lansat pe 5 septembrie o nouă serie, intitulată „Green Lantern", care are în centru un personaj musulman.

DC Comic, gigantul producător de bezi desenate din Statele Unite, a lansat pe 5 septembrie o nouă serie, intitulată „Green Lantern", care are în centru un personaj musulman.

Verdele care era, se pare, culoarea preferată a Profetului Mohamed, a părut graficienilor cea mai bună alegere pentru identitatea cromatică a noii benzi desenate, care spune povestea lui Baz, un libanez american, născut, ca și creatorul său, în Michigan.

Povestea lui Baz, una plină de referiri la islamofobie, terorism și stereotipuri legate de musulmani, începe cu tânărul care asistă împreună cu mama lui la oroarea atacurilor de la 9/11. Următorul cadru arată o masă de oameni scandând „duceţi-vă acasă", și desene graffiti de pe pereţii unui „Centru Islamic al Americii".

Baz este un inginer auto șomer, nevoit să recurgă la furtul de mașini pentru a putea face rost de bani. Intriga începe să se desfășoare atunci când Baz este prins de poliţie în timp ce încerca să fure un microbuz, despre care nu știa că este plin cu explozibil, și este acuzat de terorism. „Sunt hoţ de mașini, nu terorist!" este principala replică într-unul dintre cadrele care îl arată pe Baz în închisoarea Guantanamo Bay, adresându-se poliţiștilor. Unul dintre ei îi răspunde sec „relaxează-te Mohamed", în timp ce îl leagă de o masă de tortură.

Ca și alţi eroi musulmani de benzi desenate, Baz a fost criticat de site-urile antiislamice, relatează Religion News. Robest Spencer, de la Jihad Watch, a acuzat DC Comics că prin prezentarea islamiștilor ca victimă, banda desenată promovează „jihadul și supremaţia islamică".