Islamul e acuzat că încurajează violenţa

192

Un sondaj american arată că populaţia este împărţită atunci când se pune problema dacă Islamul încurajează sau nu violenţa, comparativ cu alte religii. Oficialii americani confirmă că influenţa Al Qaeda duce la radicalizarea musulmanilor și este cea mai mare ameninţare internă a SUA.

Conform sondajului realizat de Pew Research Center, 40% din publicul american crede că Islamul încurajează violenţa în rândul adepţilor, comparativ cu alte religii. De partea opusă, 42% din public e de părere contrară, iar un sfert dintre americani sunt nesiguri. În 2002, la șase luni de la atacul din 11 septembrie, statistica arăta că două treimi dintre americani credeau că Islamul încurajează violenţa. La 9 ani de la acel sondaj, imaginea se regăsește aproape identic la nivelul votanţilor celor două partide politice americane majore. Astfel, republicanii cred că Islamul încurajează violenţa într-un raport de 66/21, în timp ce democraţii sunt de părere contrară cu un raport de 61/29.

Sondajul vine pe fondul unor audieri în congresul american cu privire la influenţa și implicaţiile Al Qaeda în rândul musulmanilor americani. Tema este evaluarea radicalizării islamiste de pe teritoriul SUA. După ce propunerea a stârnit reacţii din partea musulmanilor, un sondaj USAToday/Gallup vine să justifice demersul politic. Sondajul arată că 52% dintre americani sunt în favoarea audierilor, 38% sunt împotrivă și 10% sunt indeciși.

Datele sondajului nu-l descurajează pe unul din senatorii musulmani, care e de părere că problema drepturilor civile nu se evaluează după sondaje și opinia majorităţii. „Drepturile civile nu pot fi obiectul unui test de popularitate", a spus Keith Ellison. „Ce procent dintre americani ar spune că e OK să îi trimiţi pe japonezi în lagăre americane, așa cum s-a întâmplat în 1941?"

Reprezentanţii musulmanilor acuză evaluările reducţioniste prin care publicul este indus în eroare. Un exemplu e dat de Washington Monthly care prezintă cazul unui grup de poliţiști care erau instruiţi că un radical islamist se poate identifica foarte ușor și sigur după barbă și turban. Oficial se recunoaște însă că nu există o serie de pași specifici care duc de la simpatia faţă de Islamism la radicalizare, conform unui raport al Department of Homeland Security.

La polul opus, apărătorii audierilor consideră că ascunderea unei probleme de tipul radicalizării islamiste ar fi doar un nou episod al abordării „political correctness". Iniţiatorul audierilor, Peter King, șeful comisiei de apărare din Camera Reprezentanţilor, justifică demersul prin informaţiile primite de la înalţi oficiali pe probleme de securitate. Aceștia confirmă că se desfășoară acţiuni Al Qaeda de radicalizare și recrutare a musulmanilor americani. Aceasta este, spune King, „cea mai semnificativă ameninţare de azi asupra securităţii interne americane". Între cei audiaţi azi vor fi democratul Keith Ellison, unul din cei doi congresmeni americani de religie musulmană, dar și republicanul Frank Wolf care a susţinut că în districtul său sunt recrutaţi tineri musulmani care să lupte peste hotare împotriva forţelor americane. În America trăiesc 2,6 milioane de musulmani.

Pe continent, proaspătul ministru de interne ale Germaniei a negat zilele trecute că Islamul ar avea rădăcini istorice în Germania . „Faptul că Islamul este o parte a Germaniei nu poate fi demonstrat din istorie", a declarat el, realimentând conflictul cu privire la integrarea imigranţilor musulmani. Kenan Kolat, liderul comunităţii turce din Germania a reacţionat prompt: „Dacă ministrul de interne caută războiul, îl va avea." De luna viitoare intră în vigoare în Franţa legea care interzice purtarea vălului islamic în public. Marea Britanie și Franţa au deplâns recent eșecul multiculturalismului care a dus la neintegrarea musulmanilor în ţările europene și vulnerabilizarea lor în faţa recrutării de către organizaţii fundamentaliste sau teroriste.