Familia unui musulman în comă luptă pentru dreptul lui la viaţă

108

Familia unui bărbat musulman internat, în stare vegetativă, într-un spital de stat din Marea Britanie, luptă pentru ca medicii să nu renunţe să îi aplice tratamentul necesar pentru prelungirea vieţii, dacă starea lui se va agrava, relatează The Guardian.

Pacientul L., în vârstă de 55 de ani, din Manchester, a suferit un atac de cord la mijlocul lunii iulie, în urma căruia creierul i-a fost serios afectat. De atunci, bărbatul se află într-o aparentă stare vegetativă, nu răspunde la stimulii externi, iar medicii îi dau sub 1% șanse de supravieţuire.

Reprezentanţi ai spitalului, dar și medici independenţi solicitaţi să investigheze cazul s-au declarat convinși că bărbatul nu se va mai recupera niciodată și nu va mai avea șansa la o existenţă demnă. Din acest motiv, la doar câteva zile de la internarea lui, în fișa lui L. apărea deja menţiunea „nu resuscitaţi".

Familia, care manifestă o puternică credinţă religioasă, a protestat vehement împotriva acelei menţiuni, astfel că ea a fost înlăturată. Membrii familiei se luptă acum cu reprezentanţii spitalului în justiţie, pentru a se asigura că, în ciuda prognosticului rezervat al medicilor, L. va primi toate îngrijirile dacă starea lui se înrăutăţește. Medicii argumentează în schimb că „în loc să fie o prelungire a vieţii", intervenţia în cazul lui L. „ar fi o prelungire a morţii și a lipsei de demnitate."

Spitalul însă a acceptat că în stabilirea intereselor pacientului, curtea nu va ţine cont doar de argumentele medicale, ci va trebui să ţină cont și de credinţele și valorile care l-ar fi influenţat pe L. Să decidă în dreptul său dacă ar fi fost lucid. Curtea se va pronunţa astăzi în dreptul acestui caz.