Musulmanii ar împărţi cu creştinii moscheea din Cordoba

427

"Nu cred că este important pentru musulmani. Cred că este important pentru omenire", spune Mansur Escudero, spaniol convertit la islamism, referindu-se la planurile de a le permite musulmanilor să se închine împreună cu creştinii în catedrala catolică amenajată în moscheea de la Cordoba. "Credem că aceasta este o paradigmă frumoasă a toleranţei, a înţelepciunii, a culturii. Oameni de religii diferite care trăiesc împreună," a spus Escuerdo pentru CNN.

   

    Fosta moschee din Cordoba (Spania) a fost transformată în catedrală catolică în secolul XIII. De atunci, peste un milion de vizitatori i-au trecut pragul. În istoria îndepărtată, lăcaşul de închinare era un loc în care creştini şi musulmani se puteau ruga împreună. Astăzi însă, catolicii nu mai doresc să împartă moscheea-catedrală cu musulmanii.

    În aprilie, mai mult de o sută de vizitatori musulmani au protestat încercând să se roage în interiorul catedralei. Atunci când forţele de securitate au încercat să îi oprească, protestul a devenit violent, iar doi dintre protestatari au fost arestaţi.

    Potrivit episcopului de Cordoba, Demetrio Fernandes, acest incident arată că este imposibil ca cele două religii să impartă casa de cult. "Ar fi ca şi cum ar împărţi o soţie la doi soţi," a declarat el pentru CNN.

    "Oare ei ar fi dispuşi să facă acelaşi lucru în oricare dintre moscheile lor?" a întrebat el. "Categoric nu. Sentimentul religios este cel mai adânc sentiment în inima omului, astfel că nu este posibil să fie împărţit."

    Episcopul Fernandes a folosit exemplul bazilicii San Juan din Damasc, o fostă biserică creştină transformată în moschee: "Noi nu ne-am gândi să cerem moscheea din Damasc, deoarece aparţine musulmanilor şi pentru ei este un loc emblematic. Istoria nu se întoarce. Ea merge doar înainte," a conchis episcopul.