Prima şcoală musulmană privată ajunge în topul şcolilor din Franţa

32

Liceul musulman Averroès din Lille, Franţa a ajuns, la 10 ani după inaugurare, în lista celor mai apreciate instituţii de învăţământ din Franţa. Clasamentul a atras atenţia, în special prin prisma faptului că Franţa găzduieşte cea mai mare comunitate de musulmani din Europa.

Şcoala ocupă locul al treilea în topul naţional al celor mai bune şcoli din Franţa şi primul loc în regiunea din care face parte. Deşi majoritatea elevilor francezi frecventează şcoli publice, 15% sunt înscrişi la şcoli private.

În 2003, şcoala avea doar 11 elevi şi 19 profesori. Acum prima şcoală privată musulmană din ţară numără peste 330 de elevi şi s-a mutat recent într-o clădire nouă, ce poate primi până la 600 de elevi.

În ultimii ani, tendinţa şcolilor private de a urca în top a fost evidentă, fie că este vorba despre şcoli catolice, evreieşti sau seculare. Însă prezenţa şcolii musulmane în fruntea clasamentului este privită cu scepticism, din cauza secularismului exprimat şi încurajat în Franţa, dar şi ceea ce unii consideră a fi drepturi prea multe acordate musulmanilor.

În 2004, autorităţile franceze au votat o lege care să interzică manifestările sau purtarea simbolurilor religioase în şcolile publice, informează France 24.