Copiii răspund la stres chiar şi atunci când dorm

100

Iniţiat de către cercetătorii de la Universitatea din Oregon, S.U.A., un nou studiu arată că bebeluşii sunt sensibili la tonul ridicat al celor din jur, nu doar când se află în stare de veghe, ci şi atunci când dorm.

Experimentul, efectuat pe 20 de copii cu vârsta cuprinsă între 6 şi 12 luni, a observat cum cei mici procesează în timpul somnului nuanţele emoţionale ale vocii şi, implicit, cum sunt aceştia vulnerabilizaţi în raport cu mediul în care se regăsesc, demonstrând că expunerea timpurie la conflict afectează modul în care creierul copilului gestionează emoţia şi stresul.

Pentru a li se înregistra activitatea cerebrală pe parcurs ce li se repetau diverse fraze lipsite de sens, copiii au fost supuşi unui test de imagistica prin rezonanţă magnetică funcţională. De menţionat este că respectivele fraze, repetate în timp ce bebeluşii dormeau, variau ca intensitate a tonului, parcurgând un registru complet, de la foarte furios, până la furios, vesel şi neutru.

Scanările creierului procesate în timpul experimentului au arătat că activitatea cerebrală înregistrată era influenţată în mod direct de încărcătura emoţională a vocii, fiecare dintre tonurile emoţionale auzite determinând un anumit tip de activitate la nivelul creierului.

Cercetările au concluzionat că acei copii care provin din medii familiale conflictuale răspund mai puternic la tonul ridicat al vocii, accesând zone ale creierului responsabile de reglare emoţională şi stres: cortexul cingular anterior, caudatul, talamusul şi hipotalamusul. Aceste concluzii sunt congruente cu rezultatele altor studii de laborator realizate pe animale, care arată că aceste zone ale creierului sunt esenţiale în impactul pe care stresul îl are asupra dezvoltării din primii ani de viaţă.