Sărbătoarea pașnică Eid al-Adha, marcată de violenţe

92

Credincioșii din lumea întreagă sărbătoresc prima zi de Eid al-Adha, o sărbătoare a păcii, iubirii și armoniei. Damascul a acceptat să înceteze focul pe durata sărbătorii, însă în Afghanistan 32 de persoane au fost ucise de o explozie provocată de un atacator sinucigaș.

Armata Liberă Siriană, organizaţie a opoziţiei armate, a anunţat că va respecta încetarea focului in perioada sărbătorii islamice Eid Al Adha. Unul din liderii grupării a declarat din Turcia că dacă guvernul va încălca înţelegerea, militanţii de pe teren vor riposta şi ei.

În Afghanistan, în schimb, potrivit postului de televiziune Al-Arabia, un atacator îmbrăcat în uniformă de poliţist s-a aruncat în aer într-o moschee aglomerată din capitala provinciei Faryab. Poliţia a anunţat decesul a 32 de persoane și rănirea a 17 civili și 15 agenţi de poliţie.

Eid al-Adha este o sărbătoare importantă în tradiţia islamică, care celebrează credinţa patriarhului Avraam, dispus să își sacrifice fiul (Ismael, conform Coranului) ca un act de ascultare faţă de Dumnezeu. Sărbătoarea duprează patru zile.