Tot mai mulţi musulmani trec la creștinism. Surprinzător este faptul că ceea ce stimulează convertirile este tocmai terorismul. Musulmanii sunt dezamăgiţi de atacurile barbare ale radicalilor islamici. În consecinţă, unii migrează spre ateism, dar majoritatea devin creştini. Această situaţie nu ar trebui să genereze euforie printre creștini, argumentează unii. Ar trebui să fie îngrijorător?

Cu greu s-ar putea gândi cineva că terorismul ar putea avea și implicaţii benefice. Totuși, radicalismul islamic, chiar dacă este devastator, generând crime în masă și distrugeri materiale iremediabile, are și consecinţe bune. Cel puţin, aceasta ar fi concluzia care se impune dacă se iau în considerare mărturiile unor misionari creștini din lumea arabă.

În doar 14 ani (de la atacul asupra Turnurilor Gemene şi până în prezent), mai mulţi musulmani s-au convertit la creştinism decât în cele 14 secole de existenţă a religiei musulmane, susţine Christian Today. Aceasta ar putea sugera o schimbare importantă în ceea ce privește atitudinea musulmanilor faţă de creștinism.

Pe de o parte, rata de creștere a lumii musulmane este vertiginoasă. Potrivit unui studiu recent făcut de organizaţia Pew Research Center, creștinismul și islamul vor fi aproape de paritate până în anul 2050, creștinii reprezentând 31,4% din populaţia planetei, iar islamul, 29,7%. Studiul indică faptul că islamul va crește de două ori mai repede ca orice altă religie majoră în următoarea jumătate de secol. Partea paradoxală constă în faptul că tocmai terorismul (jihadul având ca obiectiv convertirea la islam) este cel care poate duce la inversarea acestui trend. Situaţia este cauzată de faptul că musulmanii devin tot mai speriaţi de actele inumane ale organizaţiilor jihadiste, ceea ce îi determină să pună sub semnul întrebării propria credinţă și, de aici, probabil şi intenţia de a o părăsi.

Musulmanii evadează din islam

Conform mărturiilor misionarilor din zonele arabe, mulţi musulmani declară că, „dacă ISIS este islamul, atunci eu plec”. „Islamul va ajunge în pragul colapsului”, spune și Rachid, realizatorul unei emisiuni adresate spaţiului islamic, al cărui tată este un imam marocan care a păstrat în secret timp de 15 ani convertirea la creștinism. „În fiecare săptămână mă întâlnesc cu una sau mai multe persoane care vin la mine și vor să afle mai multe despre creștinism și Biblie, deoarece sunt foarte supărate pe islam. Nu mai doresc să fie musulmani”, susţine Imran.

Sunt doar câteva dintre declaraţiile care ilustrează o anumită atitudine a musulmanilor faţă de religia în care s-au născut. Apar tot mai multe știri despre islamici (uneori chiar adepţi ai aripii radicale) care susţin că Dumnezeu le-a apărut în vis. Ulterior se decid să se convertească la creștinism, de cele mai multe ori adoptând în secret noua religie. Așa sună și povestea unui jihadist din Statul Islamic care a recunoscut că a ucis mulţi creștini (vezi aici).

Schimbare de macaz?

Situaţia prezentă din lumea islamică pare să sugereze schimbarea unui trend care, în urmă cu câţiva ani, era altul. Mai concret, prăbușirea valorilor creștine a lăsat loc liber promovării islamismului. Acesta era avertismentul lansat cu aproape o decadă în urmă de un lider important al Bisericii Anglicane, reverendul Michael Nazir-Ali. Referindu-se la societatea britanică, acesta a spus că degradarea valorilor creștine a creat un vid moral și spiritual care ar putea fi ocupat de islamism. Distrugerea familiei, consumul de substanţe ilegale, la care s-a adăugat și doctrina eșuată a multiculturalismului au creat un mediu potrivit ca islamul să confere stabilitate și răspunsuri la crizele existenţiale.

Acum, islamul, odată radicalizat, pare să fi ajuns într-un punct critic. Resimt aceasta cei care vor să evadeze în creștinism, însă o confirmă și opinia publică din spaţiul occidental. Spre exemplu, britanicii asociază islamismul cu terorismul mai mult decât cu orice altă problemă, a relevat un studiu recent, comentat de The Telegraph. „Rezultatele acestui sondaj sunt extrem de îngrijorătoare, deoarece arată că atitudinile publice faţă de musulmani sunt extrem de negative”, spune Jehangir Malik, director a Islamic Relief, organizaţie care a comandat cercetarea.

Welcome în creștinism?

Această atitudine negativă constituie una dintre îngrijorările specialiștilor. De aici derivă și o problemă deloc nesemnificativă. Câtă disponibilitate va exista în spaţiul occidental pentru a adresa urări de bun venit foștilor jihadiști?

Nu toţi creștinii par să fie încântaţi de această perspectivă. De aici derivă o altă îngrijorare, chiar dacă pare puţin fantezistă. Ea a fost expusă de un scriitor evreu, Avi Lipkin, care a avertizat că în „toate” bisericile din America s-au infiltrat spioni musulmani care pretind frecvent că L-au găsit pe Christos, dar de fapt au ca obiectiv furnizarea de informaţii pentru musulmanii radicali pentru un jihad împotriva SUA. Lipkin, cunoscut în mediul american pentru cărţile sale critice la adresa islamului radical, vorbește frecvent în biserici creștine de pe întregul teritoriu american și subliniază importanţa unităţii între comunităţile evreiești și creștine împotriva progresului islamismului radical. Aflat la o conferinţă în San Diego, Lipkin a spus că lumea se confruntă cu „cea mai interesantă” perioadă de după Iisus Christos și a susţinut că venirea lui Mesia este chiar după colţ. „Putem vedea cu ochii noștri împlinirea profeţiilor biblice mai mult decât în ​​oricare altă generaţie din ultimii 2.000 de ani”, a afirmat Lipkin. Convingerea sa este construită pe faptul că se pregătește un jihad de proporţii împotriva creștinilor și evreilor, acesta fiind, în opinia sa, un semn clar al împlinirii unor profeţii biblice precedând venirea lui Mesia.

Creștinismul se mută

Indiferent de modul în care sunt interpretate și evaluate aceste convertiri, ele confirmă statisticile din ultimul timp care atestă o mutare a religiei lui Iisus Christos în emisfera sudică. De pildă, în Africa de Nord, moschei întregi trec la creștinism. În timp ce, în emisfera nordică, se secularizează, creștinismul câștigă noi adepţi în cealaltă parte a lumii. Este o tendinţă căreia trebuie să îi facă faţă toate confesiunile creștine, inclusiv catolicismul, care este în pragul înfrângerii în propria casă. S-ar putea afirma că religia creștină funcţionează la capacitate redusă în zone care cândva îi erau familiare. În schimb, terorismul îi dă o mână de ajutor, nu doar să supravieţuiască, ci să învie în zone în care, cu decenii în urmă, putea fi considerată outsider.