Credincioșii musulmani din întreaga lume au încheiat ieri Ramadanul

286

Mii de musulmani din România s-au rugat ieri, pe stadionul Dinamo din București, pentru a marca festiv încheierea Ramadanului. Sărbătoarea Eid el Fitr este celebrată de credincioșii islamici din întreaga lume.

Eid este un cuvânt arab care înseamnă „sărbătoare", în timp ce Fitr înseamnă „încetarea postului". Prima zi de Eid deschide totodată Ramadan-Bairam-ul, timp în care credincioșii musulmani oferă cadouri celor dragi, își vizitează rudele și mănâncă mâncăruri tradiţionale.

Timp de 30 de zile, cat a durat Ramadanul, musulmanii adulţi s-au abţinut de la mâncare şi apă, fumat și relaţii sexuale, de la răsărit, până la apus.

Ramadanul (luna de post) este unul dintre cei cinci stâlpi ai Islamului – alături de Shahada (mărturisirea credinţei), Salah (rugăciunea făcută de 5 ori pe zi), Hajj (pelerinajul la Mecca pe care fiecare musulman trebuie să-l facă măcar o dată în viaţă) şi Zakat (cota anuală din profitul personal, pe care fiecare musulman cu posibilităţi o va da celor nevoiaşi). Credincioşii musulmani consideră Ramadanul a noua lună a calendarului, care durează 29 sau 30 de zile şi este o lună de post. Este considerată luna pocăinţei şi a sacrificiului, iar punctul ei focal este sărbătorirea timplui în care profetul Mahomed a primit revelaţia coranică.